CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 30, 2009

Thursday, January 29, 2009

5ik

cheers

Tuesday, January 27, 2009

NATIONAL GEOGRAPHIC POD

sinar cahaya ayat kursi

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah. Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawaban salam daripada isterinya.

Hikmah Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh...

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain...

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang,tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumahjirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya...

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur,setiap perbuatan orang yg benar,pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat...

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. (bayangkan)

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.


7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W.bersabda,Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…





Monday, January 26, 2009

conversation hearts


terjumpa kat mane tah.
sukee sgt.

Sunday, January 25, 2009

asing di negara sendiri

salam.
hari ini kita akan membahaskan isu pendatang asing.
bukan pa. memang fakta pon. kalu masuk spm tjuk nie??
huh. aku tgh geram nie, bru balik dari tusyen. tggu bas kat s.....t.
rasa mcm aku yg asing sebab aku sorg ja dari m'sia.
sungguh rasa macam ada dkt negara orang.
yg lain semua dari Bangla, Vietnam, Indun.
nak jalan pun susah. sempit. kalau wangi tkpe la jugak hahaaha.. wek!
mentanglah aku sorg jee pastu duk usha pelik mcm lah aku nie dari negara lain.
buat macam tmpt sndiri.
eii pi la balik tmpt asal...semak tawark.

pndtg asing masuk M'sia suke hati jer mcm tkda pihak yg berusaha banteras hal ni.
hoh.

Saturday, January 24, 2009

keras

kaki masih kejang sebab polun lari kelmarin.
jalan pun mcm robot .

Friday, January 23, 2009

speechless.

That sort of dream is not something to be playing with.
damn.

Thursday, January 22, 2009

merentas desa.23/1/2009

letih la lari tadi.
hoh. buat penat jer.
dpt number 81. ahaha.
sweet moment la tu.
kalu tak, dah boleh dpat medal.
saje je tanak tunjuk bakat.
malu lah.

song for gaza

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza) (Composed by Michael Heart) Copyright 2009

A blinding flash of white light Lit up the sky over Gaza tonight People running for cover Not knowing whether they’re dead or alive They came with their tanks and their planes With ravaging fiery flames And nothing remains Just a voice rising up in the smoky haze We will not go down In the night, without a fight You can burn up our mosques and our homes and our schools But our spirit will never die We will not go down In Gaza tonight Women and children alike Murdered and massacred night after night While the so-called leaders of countries afar Debated on who’s wrong or right But their powerless words were in vain And the bombs fell down like acid rain But through the tears and the blood and the pain You can still hear that voice through the smoky haze We will not go down In the night, without a fight You can burn up our mosques and our homes and our schools But our spirit will never die We will not go down In Gaza tonight

i've learned.

i've learned that people will forget what you said,
people will forget what you did,
but people will never forget how you made them feel.

form 5 kah aku?

ntah la.
tahun nie dah SPM.
baru kelmarin aku ukur ketinggian dengan sorg budak form 1.
Amat menyedihkan. Dia lebih tinggi dariku..;(
haha..mase tu dekat surau aspuri.
Seperti Syuhaidah, biarlah tahun ni, tahun last persekolahan.
if can, tanak amik stpm. cukup lah 14 tahun bersekolah.
penat yer?

setiap hari, kadang-kadang terbit persoalan.
-adakah aku salah seorang senior di sekolah ini? (sumpah macam tak pecaye jee)
apakah agaknya masa depanku?
sambil berjalan menuju makmal fizik.
aku seperti melayang mencari jawapan kepada persoalan itu.

KADANG-KADANG
dibuai perasaan sedih.
maybe, lepas ni dah takkan merasa alam persekolahan.
Mungkin nanti apabila aku melalui kawasan persekolahan,
akan terbit kenangan
suka duka bersama teman di sekolah.


eh esok?
merentas desa bagi tahun 2009.
ikutkan hati mmg tak nak take part coz masalah kesihatan.
tp last year kan? tak kira, nak lari jugak..
nak create sweet moment ahaha.

Pertama kalinya..

Firstly..
Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. Saat ini pertama kalinya saya mula menulis blog..
hehe.. tah pape laa.. Sebelum nie, bace blog kawan-kawan tp
hari nie tergerak nak creat blog sendiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD