CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, July 29, 2011

Aku Nak Balik . Aku Takde Duit

First time jadik macam ni, nak balik takde duit tambang. 'Kalau' kan Ayu dan Jannah ada duit bulih gak nak backup aku. Masalahnya kami bertiga dah takde duit duit duit. Masa ada duit nak beli cucur itulah cucur inilah. Nak tahu tak kemana 18RM aku pergi?

-
-
-
Tada !

Dah lama mencari. Akhirnyaa..

Sanggupku gantikan duit yang sepatutnya menjadi duit tambang kepada sebuah novel. Tak kisahlah. Dah lama kucari. Taufiqurrahman Al-Azizy. pernah ada entri sebelum ini yang menceritakan  aku berpeluang chat dengannya, sekarang FB penulis tidakku ketemu lagi. Mungkin rimas? Keranaku seringkali menghantar chat. HAHA. Ini padah. 
Obses.

Bukan.

Terlalu dengan karya-karya penulis.
Menyimpang sudah.
Bagaimana dengan kepulanganku ke rumah tumpangan ?


Hey Engkau !

Aku rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rinduuuuu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu rindu. Penat menunggu.
,

Thursday, July 28, 2011

Cara Nak Dapatkan Bibir Merah Tanpa Gincu Macam Saya


1.       Elakkan bertemu dengan kawan-kawan yang banyak cakap. Bila banyak cakap ni mesti nak terbabas Alagappas. Bila dah Alagappas tu faham2 lah. Okay tak payah cakap banyak ! You know what I mean? Get it? Kewl. Aku pernah jumpa kawan yang banyak cakap ni , dah la banyak cakap, Tanya lak aku soalan soalan bodoh. Dah lar Tanya soalan soalan bodoh, pastu Tanya berulang ulang kali. Silap silap mau lempang jer. Annoying tau tak.!

2.       Berus bibir setiap kali kamu berus gigi. Ini dapat menanggalkan sel kulit mati. Bagi pengguna gincu, gincu dapat meluncur dengan lancar apabila gincu dioles pada bibir. Tak perlu gincu kot, bahan bahan yang digunakan dalam gincu tu pun tak baik unless bahan yang digunakan tidak mengandungi bahan kimia, susah la nak cari ? Aku ikut je cakap mak aku, “Jangan guna gincu, takut bibir rosak” Sebab aku nak jadi anak yang baik, aku tak pernah beli :P


3.       Setiap kali pergi Toilet, basuh bibir dengan air untuk elakkan kekeringan =è

4.       Lebih baik banyakkan minum air putih, bersih lagi dari air paip yang kamu basuh bibir tadi tu. Elakkan minum air berkabonat. Its happen bila aku dinasihatkan minum banyak air putih kerana asma. Aku rasa air putih ni adalah salah satu sebab aku ramping [perasan]  Air putih jugak untuk bibir merah ingat tu !


5.       Tak perlu merokok. Tak hairanlah kalau kau nak merokok sekalipun, sebab kak angkat aku merokok, bibir merah what.

6.       Tak perlu nak benci benci kat orang atau sesiapapun  boleh jadi darjatnya lebih tinggi dari kamu, mungkin dia mati sempat bertaubat. Ingat Syurga Neraka bukan urusan kita.


7.       Thus, yang ni je lah yang aku tahu, aku tak reti nak lukis lukis mata bagi besar. Lens? Ouh tashukaaa.  Untung la sapa yang pandai lukis . Aku keluar dengan mata yang sembap bengkak. Kadang kadang malu nak berdepan dengan orang. Malu mata sembap sepet sepat bagai. Taksuka nangis malam2, kalau aku nangis malam, bangun pagi mata aku sepet tahap tak boleh nak celik. So kalau aku nak nangis, aku akan nangis waktu pagi atau petang janji siang. Sobs . Cari waktu sesuai gitu. Pernah aku buat experiment lukis mata, hasilnya  mata aku seperti ditumbuk The Rock, aku memang  tak pernah reti. Kalau aku reti mesti aku tergedik2 nak lukis, pernah jugak terhingin tapi bila fikir nak cuci susah cam na pula dengan solat? Consider tak payah lukis. Tak halang pun kamu nak lukis, lukis je la, kemonnnn lah tak payah nak emo2, satgi nangis2 cakap Cik Memy tak bagi lukis mata, tak halang pun kamu nak cantik.


Wargh! Sepet.



Wednesday, July 27, 2011

Mega Giveaway By Yana And Cik Putih

Assalamualaikum?

Act , aku tak bernafsu langsung nak join menda alah ni . Ahak! Tapi aku telah ditanda oleh temanku sewaktu zaman sekolah dulu kala dan demi menjaga persahabatan kami, dan buatkan dia rasa dihargai, aku pun join jugakkk weee, sayang Fatul. Mumumuah . Walau busyuk masham .

Syarat syarat nikah penyertaan:



1) Follow blog Yana dan juga Cik Putih
2) Buat entry "Mega Giveaway by Yana & Cik Putih"
3) Copy banner diatas dan linkkan ke entry beliau
4) Tag 3 orang rakan korang. Make sure tahu pasal Giveaway ni
5) Like fan page Yana & Cik Putih *kalao sudi ye*
6) WAJIB tinggal link entry korang di ruang komen beliau
7) Copy senarai sponsor dan pastikan ada dalam entry korang

Senarai Sponsor :

  • Scarf Sweethoney
  • Wirda Azurainie.
  • Droplet House *semua peserta tlg LIKE di ALBUM ni*
  • Lens Mania
  • Ayu-Raudhah Shawlstore
  • Nora Nabella
  • Applepinkbow
  • Syafeika Edora
  • pixel mania
  • Wan Hazel
  • Momo Chan Collection
  • NHL Colloection
  • Kei Seinchi
  • Sya Razali
  • Aimi Craft
  • Habibi Hamid
  • Shawl Az
  • Imann Abdul
  • Aan Boutique
  • KZ Nabihah Boutique
  • Ciktiqz Adamaya
  • Tri Fa
  • Kittyshawls 
Tiba masa untuk menepek banner Mega superb neyh..lihat bawah..
 Mega lah wuuu~

Tiga Tag

Okay cukup, bebel panjang pun buang energi jep.
,

Monday, July 25, 2011

Engak Perlu Tajuknya

Takde sebab duk lari bila nampak aku , sanggup pergi jalan jauh semata-mata. Pastu kawan dia hantar chat tanya, aku takde pulak apa-apakan dia samada melalui sms atau sebaliknya. Lelaki itu menyegani aku. Auww. Apa masalah ? Gangster kah aku ? Atau aku terlalu istimewa untuknya?
Saje nak buat entri ni, mana nak tau kot-kot dia baca kan...
.

Saturday, July 23, 2011

Switch to Latihan Industri

Petang tu aku dapat text dari Am menanyakan aku nak Li kat mana. Aku cakap mungkin kat tempat tu sebab tempat tu jela yang aku tau. Cuak wey nak Li ! Am cakap dia pun sama lagipun dia takut takda kawan nanti , bunyi dia macam mintak simpati pulak haha . Nak Li sekali ? Aku bertanya. What d matter. Macam-macam aku dengar cerita pasal Li, ada yang nangis terhegeh-hegeh nak buat taking off. Aku memang cuak , tambah-tambah budak hengusan macam aku ni, dapat plan satgi nangis naya jaaa. Kalau aku Li sekali dengan dia sekurang-kurangnya aku ada kawan gak kalau aku nangis nanti lagipun dia pernah bagi semangat kat aku masa aku tengah give up nak ambil final paper untuk Perkhidmatan Bangunan  1 sebab carry mark aku sudah cukup menyatakan sebelah tapak aku dah gagal subjek tu. Aku balik bilik dengan susah hati. Aku mesej dia dan maklumkan carry mark aku, dia cakap jangan give up sebab dia lulus dengan carry mark yang lebih sedikit berbanding aku untuk subjek yang bukan Building Services! Haha. Untuk makluman anda, aku dan Am akan berhubung dekat-dekat final untuk bertukar soalan-soalan bocor. Kehkehkeh.

Tibalah masanya untuk aku memperjuangkan Perkhidmatan Bangunan 1 dengan darjah keberkesanan sebatang pen dan pada pagi itu jugalah  
aku dikejutkan dengan penipuan Puan CQ201 yang memaklumkan carry mark kami DUB2 dengan markah kurang 10 daripada markah yang telah dimaklumkan. Ya Allah aku rasa akulah orang yang paling bahagia di dunia masa tu , bayangkan aku dapat markah yang macam mana ? Ditolak dengan 10 markah lagi, masa tu aku berserah je , kalau aku terpaksa carry module, aku rasa itu dah nasib aku . Nyawa ikan. Sebelum masuk dewan aku salam dan cium tangan Puan CQ201, ternyata dia nak kami alert tapi aku plak yang down.

Berbalik kepada Latihan Industri, aku masih mencari tempat. Am, kalau ada rezeki kita jumpa Li nanti.  Aku harap aku dapat jalani Li dengan tenang. Ya mungkin aku cuak tapi cuak yang heaven. Agar aku dapat sesuatu masa Li nanti. Pengalaman sebenar kerja. Hihihi. 





Thursday, July 14, 2011

Figura Itu Hanya Pinjaman

Ya Allah , Ini sama persis seperti di kebun itu. Sama persis di kebun itu. Tiba tiba hati berbisik sambil. Rasanya bagai disiat siat kulit  hati ini. Memori beberapa tahun yang lalu rasanya seperti semalam pabila aku melalui kebun getah. Beliau sangat berbangga dengan cucu cucunya bukan kerana pangkat dan wang ringgit. Tanggal 29 Mei 2011 Tok ke Syurga kerana dijemput Maha Pencipta. Meski hingga saat ini aku masih belum percaya.

Di bawah batu nisan kini kau telah sandarkan kasih sayangmu , begitu dalam .


Saya Orang First Taw

Dia cakap dia nak jadi orang first baca new update daripada saya.

and I wonder :)

Lepas ni kalau baca new update dari saya, yang sebenarnya itu cerita basi yang saya drafkan. Kan saya cakap saya malas nak publish. Blogger teruk. Hidangkan cerita basi, ouh suck*

Trimas ya. Ada jugak yang baca, cer tengok entri2 saya , kadang2 bahasakan diri 'aku' kadang2 'saya'.. Suka hati ja kan ?

 Hey awak ! Haritu cakap nak ketuk2 kepala saya , bila jumpa tak tegur pulak , yang sebenarnya

kan ? 


Tuesday, July 12, 2011

Engak Perlu Tajuknya

Assalamualaikum ?
Ada banyak story yang saya nak morykan sebenernya, tapi lidah ini kelu untukku berkata kata.
Semoga di lain hari saya bisa menaip apa yang ingin lidah saya katakan dari hari saya  di sini, Pecah Tradisi, Pertama Kali Memotor Di Sini, Hati Yang Menangis, Mawar Untuk Mak yang telah lama aku karangkan tapi malas nak publish. Tankiu Adam Spark. Broadband free untuk saya . Saya memang suka free2 ni . Okay cukup. Cukup. Apa yang aku carutkan ?

Wargh !

Tidog yuk !
.

Sunday, July 3, 2011

Chapter Three Begin



I'm here for just wanna bring something new in 2013 for my mother.
Before that , Lillahitaala.

Mom , I'm sorry for not being a good daughter :'( 

Saturday, July 2, 2011

La Tahzan (Jangan Bersedih)

Yang Lalu Biar Berlalu, La Tahzan....

Janganlah kita hidup dalam mimpi buruk masa lalu kita sendiri, atau di bawah payung gelap masa silam kita sendiri.Selamatkan diri kita dari bayangan masa lalu! Apakah kita ingin mengembalikan air sungai mengalir ke hulu , matahari ke tempatnya terbit , dan air mata ke dalam kelopak mata ?

Ingatlah , keterikatan kita dengan masa lalu, keresahan kita atas apa yng telah terjadi pada masa lalu, adalah kondisi yang sangat naif, memprihatinkan dan menakutkan. Membaca kembali lembaran pahit masa lalu, hanya akan memupuskan masa depan, mengendurkan semangat dan menyia-nyiakan waktu yang sangat berharga Adalah bencana besar, manakala kita rela mengabaikan masa depan dan justeru hanya disibukkan dengan memikirkan masa lalu.

Itu sama halnya dengan mengabaikan istana-istana yang indah dengan sibuk meratapi puing-puing yang telah lapuk. Padahal betapapun seluruh manusia dan jin bersatu untuk mengembalikan semua hal yang telah berlalu,nescaya mereka tidak akan mampu.

Sebab yang demikian itu sudah mustahil pada asalnya. Orang yang berfikiran jernih tidak akan pernah melihat sedikitpun ke belakang. Pasalnya , angin akan selalu berhembus ke depan, air akan mengalir ke depan, setiap kafilah akan bergerak ke depan, dan segala sesuatu bergerak maju ke depan. Maka dari itu , janganlah melawan sunnah kehidupan.......


Dear Aimi , usahlah bersedih, jangan ditenung pada kesalahan semalam, jangan dibiarkan masa silam memadamkan harapan :]



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD

Labels