CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 30, 2012

sale sale sale

bismillah.

i cant beliv dat im strong enogh !

camni la jadi post tak tahwan. kalau tak bole lelama kat rumah, mesti nak keluar, takda duit pun takpe, tengok tengok je, ahah. tapi walau praktikal tak dapat elaun tapi tak tau lah kot kot ada ihsan kesian kat kami yang menyumbang tenaga tanpa mengharapkan balasan. kawan kawan yang seangkatan lain bising elaun masuk lambat, tapi...

tapi cukuplah kami nak cenyomm ja , hahahahah.


resah
mula mula resah bila dapat tau tak dapat elaun tiap tiap bulan.

tak berniat sangat nak bergelumang dengan duit tapi just taknak duit PTPTN habis licin, bermodalkan serendah RM150.

sebab resah tu lah lahirnya
http://viaimi.blogspot.com/

sambil promote 
=p

sesapa berminat nak beli banyak Naturactor dengan Aimi boleh beli dengan harga borong, Aimi dapat betul betul dari Jepun, ada postel parcel code sebagai bukti shipping ..
bukan Naturactor saja, Dermafal, Catalyst pun ada :)

tiba tiba


betul sangat janji Dia, buat post ni dengan mata berkaca kaca.

='(

sekarang duit tak pernah tak ada,
Alhamdulillah, walau tak banyak, cukupla.
rezeki Allah beri.

dengan ini :


bersyukur pada orang yang menyakitiku
kerana dialah yang menabahkan hatiku


bersyukur pada orang yang tak mengendahkanku
kerana dia yang memupuk berdikariku


bersyukur pada orang yang menjatuhkanku
kerana dialah yang memperhebatkan ablitiku


bersyukur pada orang yang menyeksaku
kerana dialah yang menguji kesabaranku


bersyukurku kepada Allah
kerana DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik buatku

ada lagi senonoh?
semua orang kontrol cun **bosann**


Padini sale 70% baq hiang.
gila jahanam duit aku.

,

Friday, April 27, 2012

something is missing

bahan binaan masa depan.

there's too many bad things happened to me today.

i'm thinking for more than twice...

daripada tempat kerja, sampai balik rumah, tak tahu apa, tapi yang pasti semua buruk itu, aku.

 ='(

struktur bangunan kehidupan semestinya belum utuh untuk terus bertahan.

kerana campuran konkrit yang tidak sekata dan bahan binaan yang digunakan tidak berkualiti.. 





tak pernah tak senget,
siapa tahu impian nak bawak lori tercapai suatu hari nanti.


what is the purpose of my life ?





;)

Wednesday, April 25, 2012

tips penjagaan bibir

bismillah

Rosenah lepas baca post ni, jangan nak Justin Bibiaq sangatla.


sebelum ni ada post tentang penjagaan bibir tanpa gincu, malas nak letak link kat sini sebab aku akan malu bila baca post lama. pelik, malu apa pun tak tau. post tu ada dalam widget popular post cecece, gitau gak (sambil tutup muka)

tadi pergi Cosway dengan Atin, tolong ambil barang Puan ;)
pandangan terhenti kat ruang mekap, geram bila tengok warna gincu yang, erghhh.. tahan pliss tahan...


camna pun, nafsu bergincu terpaksa ditahan sebab masih lagi pegang pesan Mak dari beberapa tahun yang lalu,

 "kakak jangan beli gincu okay"

atas sebaris ayat di atas pastilah ada sebab kenapa Mak larang, kan? 
apa pun alasan, masing masing boleh fikir...

sebelum tu jom kita baca

antara penyebab bibir kering :
1. pencemaran udara dan debu.
2. perubahan suhu membuat bibir pecah.
3. makanan yang terlalu masam atau masin.
4. merokok.
5. kurang minum air putih.
6. bahan kosmetik seperti gincu yang mempunyai kimia.
7. kecenderungan menjilat bibir, air liur terdapat kelenjar enzim yang menyebabkan radang bibir, menjadikan ia lebih kering.

antara cara-cara mengatasi bibir kering :
1. elakkan berada di bawah terik matahari terlalu lama, sinar matahari menyebabkan bibir kering, if can gunakan pelembab bibir yang mengandungi pelindung sinar matahari, pelembab pun aku takde, perempuan apekah ini?
2. sebelum membeli gincu, pastikan kandungannya. sebaiknya mempunyai pelembab.
3. minum banyak air putih.
4. jauhi rokok kerana kandungan kimianya menyebabkan bibir hitam.
5. selain pelembab yang ada di pasaran, anda juga boleh menggunakan madu sebagai pelembab.
6. urut bibir dengan minyak zaitun bagi melancarkan peredaran darah.
7. sapu marjerin pada bibir sebelum tidur untuk mengekalkan tahap kelembapan bibir.
8. haaa! yang ni aku selalu buat ;

 setiap pagi aku akan berus bibir dengan berus gigi, 
boleh tanggalkan sel kulit mati :)

;
;





sesapa yang suka pakai gincu, kat bawah ni ada link cara nak solek bibir, best !


Friday, April 20, 2012

malu pada burung

 bangun awal harini  :-D
tapi masih lagi malu pada burung kerana ia lebih mendahului.



best tengok burung terbang. 

dari Umar ibn Khattab r.a, ia berkata Rasulullah saw bersabda, "Jika kamu semua bertawakkal kepada Allah seperti seekor burung diberi rezeki. Berpagi-pagi ia pergi dengan perut yang kosong dan pulang dengan perut yang kenyang." (Hadis Riwayat : Imam Tarmizi dan katanya hadis ini Hassan Sahih pada bab Tawakkal kepada Allah)

Berdasarkan hadis di atas, ianya menunjukkan bahawa sifat yang mulia ada pada seekor burung perlu diambil oleh seorang mukmin ialah sifat tawakkalnya kepada Allah, bukan itu sahaja malah ada lagi sifat mulia yang ada pada seekor burung, gambar-gambar di bawah sudah cukup memberi kesan mengenai sifat kasih sayang Allah yang melata bukan sahaja kepada manusia malah juga kepada binatang.


cuba menolong pasangan


namun akhirnya pasangan meninggal dunia


berteriak meminta pertolongan


akhirnya terpaku sedih di sisi jasad pasangan..

;
;

gambaran secebis dari sifat "rahmat" (kasih sayang) Allah yang diberi meskipun kepada binatang yang dibandingkan dengan manusia yang berakal.


dari Abu Hurairah r.a, dari Nabi saw, beliau bersabda, "Sesungguhnya Allah swt mempunyai seratus rahmat (kasih sayang). Dia turunkan satu rahmat sahaja di kalangan jin, manusia, binatang, dan juga binatang melata. Dengan rahmat itulah seekor binatang liar pun mengasihi anaknya. Dan Allah swt menangguhkan 99 rahmat lagi yang akan digunakan untuk merahmati hamba-hambaNya di hari Kiamat." (Hadis Riwayat : Imam  Muslim)

semoga Allah mencampakkan kepada kita semua secebis dari sifat kasih sayangNya...


bird photos credit to abunawaf.com







untunglah boleh terbang


T_T





,

Tuesday, April 17, 2012

deep miss



countdown to 18th of May 2012..doakan panjang umur kita nak bersua lagi, kalau tak sempat, doa sahabat mengiringi diri   ;)         

seriously rindu, dari kiri... cepat jalan!    
                                                                                                                                   
Molika, Mayu Moley, Miami and Money.
mood kawad sem satu datang =p


Nanie kau sanggup kene gomoi dengan Money? lepasni sesapa yang besa kena gomoi dengan Money, takkan rasa lagi sejuk braces dia.. lagi lagi Money tampil bermata empat.. nasib baik empat, kalau tiga, aku tak ngaku kawan..


,

mungkinkah...


“abang marah tak kalau adik bercinta dengan kawan abang?”

pelikkan, aku dah lupakan dia beberapa tahun dah tetiba mimpi dia. mimpi pelik pulak tu. entah camna tergerak nak buka FB Abang, terbaca status orang tu kat news feed, rupanya something bad happen to him. dua tahun lepas ada juga mimpi dia sekali, tak berapa hari lepastu dia telefon. persoalannya, apa maksudya sampai termimpi mimpi walau aku dah tak ingatkan dia lagi? adakah dia sedang memikirkan aku?

pape pun, walau tak boleh nak hubungi dia lagi, harap dia kuat. cuma dapat perhatikan dia dari jauh sebab sampai sekarang I can feel his spirit..

dalam sempat aku memikirkan mimpi tu bawa satu berita.

kalau Allah nak ketemukan dua insan, Dia takkan gerakkan satu hati saja.

ada pertemuan yang bukan dari hati, mungkin? contohnya bertembung lalu terlanggar di kafe dan sebagainya. pertembungan hati berlaku selepas pertembungan diri sendiri. hihihi. skrip apakah ini.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

kadang kadang bila takda kerja, macam-macam terlintas dalam fikiran dats y la the emptiness that can be filled is by trying to do something good. sebab takda kerja juga tangan ni berjalan laju atas keyboard.

;
;

tak tahu apa hikmah Tuhan ketemukan aku dengan dia.
sebagai cebisan kenangan? terima saja. lalu teruskan perjalanan.
mungkin aku tak nampak lagi sekarang. 


lepasni kita akan jumpa orang lain pulak, am I rite? cuba jangan sekat kebebasan hati lalu bercakap

“aku tak bole hidup tanpa dia” kalau hidup dengan orang lain mati la? hahaha.

kalau tak kesian diri sendiri, kesian hati. tolong jangan pentingkan diri sendiri. apa apa pun yang dah terlakar dalam hidup.

pahit.
manis.

I won’t regret. sebab itu adalah salah satu warna pelangi yang pernah singgah kerana jika ada kegembiraan, beringat, jangan lupa sedih akan menyusul. jika ada kesedihan, beringat, gembira akan datang menyapa. benarlah kata kata mereka, bersederhanalah ;)

hati senang.

Alhamdulillah. 


syukur nikmat.

;)



Sunday, April 15, 2012

every drop of sweat

hasil dari kelebek laptop

terpaksa balik awal shari haritu sebab tinggal bag ABX kat rumah Tokwan so balik awal untuk packing barang yang dijual untuk pengeposan. disebabkan takda line internet, kelebek segala folder gambar yang ada dalam labtop. sampailah part pic ni.


saja edit bagi gelap konon-konon nilah pic paling 80-an. gile sempoi kan hemelet aku? haha. desperate helmet sampai rembat helmet Mak Guard. nindia roommate aku untuk sem 3. kekadang aku teringat masa aku sanggup batalkan tujuan aku nak pergi Perlis sebab nak jaga Minah ni demam. tak sanggup nak tinggal dia sorang-sorang dalam bilik takda sapa nak beli makan. aku bangun pukul 3 pagi nak cek suhu badan dia, panas sangat, suruh minum air. lepas dia lega, dia buat muka comel cakap

“tima kasih Aimi jaga aku demam”
>,<

sambil dia belanja aku KFC. satu lagi kenangan, masa masuk waktu Maghrib, aku leka dengar lagu tanpa sedar, dia datang tempat aku buangkan headset. tanda hormat azan. dia ni bukan reti nak rindu kat aku, aku je yang rindu kat dia, untungkan takda perasaan. herh.

----------------------------------------------------------------------------------------------

dulu aku jumpa dengan sorang kawan yang jaga sakit aku, sangat prihatin, jaga makan lagi, aku takut hilang dia, takut jumpa kawan lain yang tak sama dengan dia. masa memisahkan. jumpa lagi kawan lain, sanggup suapkan nasi dengan tangan dia sendiri, masa tu, tangan kanan aku patah. masa memisahkan. takut juga jumpa dengan kawan lain.


people comes and go. cuma tak tahu camna nak hadapi bila kita dah jumpa orang lain, full meaning bukan? bertuah kalau jumpa orang baik, dia akan jaga kita, kita hargai, kita pun jaga dia. bertuah lagi if she loves me for the sake of Allah. kalau jumpa orang tak baik, itu satu peluang, peluang untuk kita tabah, cakap senang kan? Tak tahu sejauh mana orang tak baik akan seksa hati kita. tapi hati nak sabar? cuba didik hati. hati berhak untuk kuat. hati nangis. kesian hati.



every drop of sweat we take in life, if not taken for the sake of Allah, will lead & regret and sorrow on the Day of Judgement...
-Ibn. Al-Qayyim

jangan abaikan perbuatan baik walaupun sekadar senyuman walau aku susah nak senyum , hihi. ayat supa tahi. cuma satu ja nak cakap, masa indah bukan untuk diulang, tapi untuk dikenang. dengan sesiapa pun..
the moment was sketched like a pencil, it won’t be the same..



nevermind, i'll find someone like you



till then..
tak sanggup,
16/4/2012
01:23 am

Tuesday, April 10, 2012

we removed content you posted

bismillah.



pagi tu terkejut dapat noti daripada FB yang dyeorang dah remove photo ni. nasib baik Aimi buka awal, kalau dapat kat admin lain, mungkin Aimi dah tak pasan yang photo ni , FB dah remove.


  gambar apa ni?


;
;

nilah gambar yang mana seorang perempuan mengandung ditembak tentera Israel sehingga menembusi bayi yang dikandung. see?


banyak lagi gambar ganas yang FB boleh remove, tapi kenapa nak remove yang ni?



heart trembling~

.

Saturday, April 7, 2012

a few more days to go~

kawan-kawan saya yang sedang menjalani Latihan Industri, sedar tak sedar, kita ada lagi tak sampai sebulan aje lagi, tak sabar kan? realy miss all of you guys tambah-tambah Syahid and idk y.. semakin nak habis LI, semakin malas nak buat kerja kat ofis tu, banyak sangat besi yang perlu dikira walau Ilham Said dah gerenti yang dia boleh siapkan kat aku kerja besi tu sebab kerja kami dalam plan yang sama tapi takkan aku nak harapkan dia aje, aku pun perlu belajar walau MALAS. kesian pulak kalau dia sorang je yang dapat letih kan. orang ajak kawin, tak redy lagi, suruh belajar, malas pulak. and sekali lagi idky, kenapa walau esok  kerja dan esok perlu submit semua, aku masih lagi tak selesaikan bar reinforcement yang what the tuu, kenapa rilek teruk sangat ni?

=,=!



perlu ke takut kat Cikpah tu? haha.

konkrit dah siap. perasaaan kebencian pada kerja ni menjadi-jadi  pulak, pffffffff~


tabahlah wahai hati.
harap Syahid pun kuat jugak, dun noe y dia update status macamtu pastu terus deaktif FB, haritu dia tak bagi Aimi deaktif, tengok-tengok dia yang deaktif, mesej tak balas call tak angkat.


heeeeeee. nak kawin sangatkan?

.

may Allah reward you with blessings

dulu

 masa mula-mula kenal dengan macam-macam gaya tudung.

sekarang

 kami berjumpa dengan alas kepala yang sama semuanya. 

tak banyak yang berubah. tapi satu benda yang aku perasan, letih kan ikut arus fesyen semasa? ada ke yang sentiasa ikut arus fesyen semasa sebab taknak ada orang cakap dia kuno?

ade macamtu?




 - IKLAN -

;
;

the moment was sketched
on 7th of April 2012


today, i've learn yur lesson.


please dun go,

 just nice to know you "perempuan baik"..
jazakillahu khairan kasira






;
;
;
;
;
;









credit : Muhammad Zazmie bin Amirudin






aku tak faham dengan perempuan zaman sekarang nie, 
pandai sangat nak mengorat.

sapu dahi~




sudah-sudah la Lina.
aigOoo.






rasanya, 

















tak sanggup nak uplod semua photo.










tak sanggup.

.


.

Friday, April 6, 2012

Kitab Cinta Yusuf dan Zulaikha


"Kalau kamu jatuh cinta, jadilah perempuan baik yang bercinta."



"Saya takut menjadi musyrik. Saya takut menyekutukan Cinta saya kepada Allah karena cinta saya kepada Yusuf. Saya rindu untuk bisa dibelai Allah, tetapi hati saya dipenuhi pula kerinduan kepada Yusuf. Apakah saya sudah menjadi manusia musyrik, ya Ustadz? Tolonglah saya! Demi Allah, saya tidak kuasa untuk memilih satu dari cinta dan kerinduan ini. Rindu saya untuk menggapai Wajah Allah seiring rindu saya menggapai wajah Yusuf?."


Rintihan Zulaikha merobek-robek angkasa malam. Cinta dan kerinduannya kepada Yusuf demikian mendalam. Inilah kitab cinta sang wanita muslimah kepada Yusuf? Seorang pemuda Muslim yang diberkati wajah yang bercahaya. Akankah takdir Yang Maha Kuasa membimbingnya menyatukan jiwanya dengan jiwa Yusuf, sekalipun jalan cinta yang harus dilalui oleh sepasang insan ini demikian berliku? Cinta, keimanan, kerinduan, keindahan, mengamuk bersama nyala api kecemburuan, iri, kebencian, kekecewaan, kepedihan, nafsu dan amarah. Sangat mendera iman?




Inilah novel spiritual cinta dan iman berasaskan kisah al-Qur'an yang telah dieksplorasi ke dalam beragam karakter hidup, pengalaman dan perilaku umat kontemporari. Sebuah inspirasi hidup bagi kaum muslimin/muslimat dalam menjalin ibadah, cinta dan obsesi hidupnya. Sebuah mahakarya novelis Muslim terkemuka saat ini, Taufiqurrahman al-Azizy, yang telah berhasil membangkitkan ranah sastra religius Indonesia melalui Trilogi Makrifat Cinta (Syahadat Cinta, Musafir Cinta dan Makrifat Cinta).


Kisah bermula dengan kehadiran tujuh orang mahasiswa dan mahasiswi untuk membuat kajian di Kampung Telagasari. Kumpulan tersebut terdiri dari Rindu,Dewi, Intan, Zulaikha, Dicky, Doni dan Rangga. Di sana mereka telah bertemu dengan dua orang sahabat yang cukup akrab Umar dan Yusuf. Umar merupakan seorang mahasiswa sebuah universiti di kota manakala Yusuf hanyalah seorang pemuda yang mengabdikan diri pada kampung sahaja oleh kerana dihimpit kemiskinan.

Cinta Zulaikha terhadap Yusuf dinyatakan melalui surat-surat Zulaikha yang dikirimkan kepada Yusuf sekembalinya ke kota. Namun Yusuf dengan berhati-hati membalas surat tersebut agar tidak memberikan pengharapan mahupun tidak melukakan hati Zulaikha.

Namun begitu tanpa disedari, Atikah teman sekampung serta jiran Yusuf turut mencintainya secara senyap-senyap. Perkara ini menjadi buah mulut orang kampung mengenai dua gadis yang mendambakan cinta Yusuf. Ianya membuatkan Yusuf dan ayahnya Ya'kub menjadi serba salah. Apatah lagi Atikah dan ibunya menggunakan pelbagai cara untuk menawan hati Yusuf. Maka timbulah fitnah yang diada-adakan oleh ibu Atikah terhadap Yusuf yang menyebabkan dia membawa diri jauh ke kota demi mengelak berlakunya fitnah yang lebih buruk.

Manakala Zulaikha pula oleh kerana kerinduan cintanya kepada Yusuf, telah mengambil keputusan untuk pergi menemui Yusuf di desa Telagasari. Namun, ternyata kedatangannya itu agak terlewat kerana Yusuf telah pun membawa dirinya ke kota. Maka Zalaikha nekad untuk tinggal di desa itu demi menjaga Ya'kub, ayah Yusuf walaupun ditolak orang tua itu. Zulaikha tinggal bersama Atikah dan ibunya tanpa mengetahui bahawa Atikah dan ibunya telah merancang untuk menghancurkan cinta Zulaikha dan Yusuf dengan memasukkan Umar, sahabat baik Yusuf sendiri sebagai orang ketiga. Maka oleh kerana kesunyian tanpa Yusuf, cinta Zulaikha telah beralih arah kepada Umar.

Di kota, Yusuf bekerja sebagai tukang pengilap kasut disebuah Masjid. Dia juga turut mendapat kepercayaan tuan imam untuk bertugas secara sambilan sebagai muazzin dan penceramah. Disitulah yang membawa kepada pertemuan dengan Ahsin Wijaya, ayah Zulaikah tanpa pengetahuannya. Pak Ahsin begitu tertarik dengan akhlak Yusuf sehinggakan dia menawarkan Yusuf untuk bekerja dirumahnya sebagai tukang kebun. Pak Ahsin telah menguji keikhlasan dan amanah Yusuf dengan beberapa kejadian, namun ternyata Yusuf adalah kuat imannya.

Di desa Telagasari, penduduk heboh memperkatakan bahawa Zulaikha dan Umar akan berkahwin. Ramai penduduk yang mengutuk serta membenci Zulaikha dan Umar. Bagi mereka, Zulaikha merupakan seorang yang munafik dalam cintanya terhadap Yusuf. Manakala Umar pula merupakan penjahat yang sanggup menikam sahabatnya sendiri Yusuf dengan merampas cinta Zulaikha.

.
.
.
.
.
.


Tapi segala-galanya terbongkar pada hari pertunangan antara Umar dan Zulaikha. Bersaksikan semua hadirin termasuk Yusuf dan ayahnya, Umar mendedahkan bahawa Umar sengaja berbuat demikian seolah-olah mencintai dan akan mengahwini Zulaikha demi keselamatan Zulaikha sendiri. Umar tahu perancangan jahat Atikah dan ibunya, lalu berpura-pura mencintai Zulaikha agar Zulaikha terselamat dari perancangan yang lebih jahat lagi. Umar memberitahu dia sekali-kali tidak akan tergamak untuk menghancurkan cinta sahabatnya sendiri. Lalu menyerahkan Zulaikha kepangkuan Yusuf dengan selamatnya.

tahniah Taufiqurrahman Al-Azizy !


Sunday, April 1, 2012

Coretan Mayu

-ini post serang balas-

dapat sms from Mayu : "tengok blog tami :)

terharu sesangat, deaktif FB la kononnya Mayu ni, tapi duk baca status saya semua dari mananya? uwekk. hihi.

kalau rindukan seseorang, Amalkanlah doa ini :
"Ya Allah, Sampaikanlah salam rinduku kepada.....
(nama penuh insan tersebut) sehingga aku menjadi kerinduannya. Aaminn.."
* Doa Nabi Yusuf kepada Zulaikha

status yang saya update pada 1 April 2012 dibacanya lalu doa itu disampaikan kepada saya ;


;masuk ke blog Mayu bertajuk CORETAN MIMI


cantiknya, bunga Ros sungguh!

"Ya Allah, Sampaikanlah salam rinduku kepada AIMI AMIZA BT ADNAN sehingga aku menjadi kerinduannya. Aaminn.."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
lalu kubalas dengan entri CORETAN MAYU

bunga taik ayam 


"Ya Allah, Sampaikanlah salam rinduku kepada ROSIDAYU BT ROSLI sehingga aku menjadi kerinduannya. Aaminn.." 


terima kasih Cinta.
terima kasih doakan saya.

;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD