CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 19, 2013

bidadari bumi




bismillah, 

1st of all, baca tajuk kan? bidadari bumi. mohon. mohon jangan salah faham gambar kat atas ni. konon-kononya si Aimi tu nak cakap yang dialah bidadari kat bumi ni, ampun. hahaha. jalan sensorang, terserempak dengan Cik Ruhil ni, kawan baik zaman sekolah, dah besar dah dia. dalam plastik yang Aimi pegang tu ada buku tapi bukan "Bidadari Bumi".. beli buku lain dah kenapenye pun tapi nak tulis review bidadari bumi... tak faham betul dengan perempuan ni.
-,-

rasa nak buat review buku ni selepas terbaca sinopsis "Bidadari Bumi" kat Popular sebab lepas baca buku tu, ada persoalan yang timbul. persoalan apakah itu?

baru baca sinopsis, dah terkesan. lepas baca sinopsis rasa saya masih belum mengenali diri sendiri, siapakah diri ini? rasanya saya masih mencari identiti sebenar. diri sendiri pun saya masih belum kenal, kalau ada yang boleh menilai kira hebatlah tu. rasa macam belum tahu apa yang saya kejar, apa yang saya nak kat dunia ni.

=')

back to the top, nak kongsi sinopsis yang membuatkan saya tak kenal diri sendiri.


bidadari bumi.
‘ustazah, aku harap ustazah berkenan menjadi saksi untuk ibuku.’ 
aku mendengarnya dengan lebih serius.
‘saksi untuk apa, wahai anak?’ 
‘selama ibuku hidup, beliau tidak memiliki apapun kecuali dua helai baju. satu dipakai sementara yang satu lagi dicuci. beliau juga hanya memiliki dua helai tudung, telekung sembahyang, sepasang sandal, sebuah sikat, cermin, piring, al-Quran, tasbih dan sejadah. beliau tidak memegang satu sen pun wang, tidak memiliki perhiasan, rumah, barang atau perabot apa pun. semasa tua, beliau tinggal dengan abang sulungku. apabila ada yang memberinya wang, maka pada hari itu juga wang tersebut disedekahkan. Dan ketika beberapa hari yang lalu seseorang memberinya hadiah selembar kain, beliau berkata: 

[jika umurku sampai Ramadhan nanti, jahitkan kain ini untuk pakaian solatku sebagai mengganti telekung yang lama. Namun jika tidak, tolong berikan kepada orang yang lebih memerlukannya sebelum kalian meletakkan jenazahku ke dalam kain kafan.]’” 

anak remaja di hadapanku menunduk. dia menyembunyikan air matanya yang perlahan-lahan menitis sebelum akhirnya kemudian berkata:

“ustazah...” 

panggilnya lirih.

“ibuku meninggal dunia tiga hari yang lalu. aku harap ustazah sudi menjadi saksi bahawa beliau telah berhasil menjalani kehidupan seperti yang diinginkannya..."



------------------------------------------------------------------




"Jika ingin merasakan CINTA AGUNG wanita abad ini kepada Allah SWT dan RosulNya SAW bacalah buku ini. Kita akan mendapatkan keperibadian cinta penuh ruhani dan akhlakul karimah seorang wanita yang kita idamkan"

Muhammad Assegaf




bidadari bumi
: 9 kisah wanita solehah :

by Halimah Alaydrus



Sunday, December 15, 2013

mahu pulang

bismillah ;



separah mana pun sayapnya patah,
sehina apa pun dia,

burung yang patah sayapnya itu
mahu pulang kepada Tuhannya
dengan hati seputih awan...







Tuesday, November 26, 2013

dan kerana Tuhanmu,



pesan Sang Cinta
Al-Muddatsir ; 

indah, terpujuk bukan?



bukankah ini cukup, untuk membuatmu terus bertahan walau peritnya menusuk-nusuk? ayat ini, adalah balm untuk bengkak dan lebam di hati. dah, lap air mata.





Saturday, November 23, 2013

final destination

bismillah.

we spend so much time living life, yet not enough time thinking about what are we doing alive. ponder over the purpose of life, our existence, who is responsible for our creation and what happens when we leave. if we don’t want to think about where we came from, at least think about where we are going to go when it’s all over.


ponder and reflect.


view from the grave.




close friends

bismillah.

hahai, macam biasa, mod blogging bukan pagi, bukan  petang, bukan malam.

tapi dua per tiga malam.
-,-

tapi sekarang dah jarang dengan semua ni. tulis pun pendek pendek jah sebab tak rajin. ada yang request suruh tulis artikel, mintak kongsikan artikel tapi masa tu tengah final exam. online pun dalam anset. semua tertangguh. terus lust contax. mohon maaf. jangan disimpan dalam hati. so this is where i start for this purpose. i wanna sketch my precious moment here. :)

imissyou doyah, hihi



aku tengok hang, hang tengok aku. acah-acah candid. gitchew




- kami bergaduh dengan mop lantai dan kain buruk dalam dorm.
- kami berebut kasut tandas sampai putus, masa tu dah pukul 3 pagi.
  (tandas hujung kot dekat blok sebelah, berebut kasut sebab tanak kena tinggal)
- dia tarik tudung aimi dengan kasar sampai terkeluar dari pemakaian.
   (kat dalam rumah kawan)
- dia arah aimi buat itu ini, itu ini. macam orang gaji tapi tak bayar pun.
- kita nak mandi dulu, dia yang kalut masuk tandas, dah lah mandi 2 jam

what else? what else?

tengok, keja kacau orang. stress.

yang last sekali sampai merajuk tak cakap dengan dia. dayah duk sediakan makanan dengan kekawan kat dapur. habis mandi lalu kat dapur, tak pandang dia langsung, terus aimi perform my solah. habis.

dayah datang kat aimi, dia tenung ke dalam mata aimi.
aimi malu.
angkat penumbuk.
okay. tak jadi merajuk.


orang dah tamau cakap dengan dia, nak pukau pulak.
bergaduh, teruk macam mana pun, baik jugak lepastu. macam kartun.




keesokan harinya, hari last kami sebelum kami empat sekawan bawa haluan masing-masing, dayah cakap :

"aimi, sapu serum kat rambut aku, 
nanti takleh manja-manja dah dengan hang"



*nangis*

rupa-rupanya dia saja buli aku.

.
.
.
.
.
.


thanks, jaga Subuhku. jaga makan la, sakit ke apa ke sumer thanks. takkan dapat dah rasa moment camni. cedih. ingat aku dalam doa. okay?


with luvly roomate.
nak story tapi satgi jadi panjang terlebih pulak pos ni. hehe.




.........................


diriwayatkan bahawa apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga, mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yang selalu bersama mereka dahulu sewaktu di dunia..

mereka pun bertanya tentang sahabat mereka kepada Allah swt,.

" yaa Rabb..
kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia solat bersama kami, puasa bersama kami & berjuang bersama kami.."

maka Allah berfirman..

" pergilah kamu ke neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarrah.."
(HR : Ibnul Mubarak dalam kitab "Az-Zuhd").

Hasan Al-Basri berkata..
" Perbanyaklah sahabat-sahabat mukminmu kerana mereka memiliki syafa'at pada hari kiamat nanti.."

Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya sambil menangis..
"jika kalian tidak menemukanku nanti di Syurga bersama kalian, maka tolonglah bertanya kepada Allah tentang aku.."

" wahai Rabb kami..
hamba-Mu si fulan sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang ENGKAU..
maka masukkanlah dia bersama kami di Syurga-Mu.."

SAHABAT Ku..
Mudah-mudahan dengan ini, aku telah mengingatkanmu tentang Allah ..

agar aku dapat besertamu kelak di syurga & redha-Nya..
آمِيّنْ. يَا رَبَّ العَالَمِينْ

ya Allah

aku memohon kepada-Mu..
kurniakanlah kepadaku sahabat-sahabat yang selalu mengajakku untuk tunduk patuh & taat kepada syariat-Mu..

kekalkanlah persahabatan kami hingga kami bertemu di akhirat kelak...

oleh itu...

carilah seberapa ramai sahabat yang baik yang menunjukkan jalan-jakan ke syurga & jalan-jalan kebaikan..

WAHAI SAHABATKU
JANGAN LUPA BERTANYA TENTANGKU NANTI...
JIKA AKU TIADA DI SYURGA NANTI

(T_T)

.......................................


i choose my friends bcs.....


Close friends, on that Day, will be enemies to each other, except for the righteous. - Az-Zukhruf [verse 67] -




Friday, October 18, 2013

monologue of a sinner .

bismillah ;


.selekeh .sememeh
siapa peduli. hewhew



........................






Apakah yang paling indah pernah kamu lihat?



Aku tidak perna melihat apa yang lebih indah daripada yang melihat keseluruhan aibku, tetapi masih tetap menyayangiku.



Itulah Tuhanmu.



.malu



Selamat tidur semuanya.


:)



Sunday, October 13, 2013

Bidadari untuk sahabat Rasulullah, Saidina Umar r.a.

Bidadari Untuk Sahabat Rasulullah Saidina Umar r.a | Saidina Umar r.a. adalah salah satu dari sahabat Rasulullah SAW. Semenjak ia memeluk islam kaum muslimin seakan memperoleh suatu kekuatan yang sangat besar. Sejak itulah mereka berani solat dan tawaf dikaabah secara terang-terangan.

Saidina Umar r.a. adalah seorang yang warak, ia sangat teliti dalam mengamalkan Islam.Saidina Umar r.a. mempelajari surah Al-Baqarah selama 10 tahun, ia kemudian melapor kepada Rasulullah SAW, “wahai Rasulullah SAW apakah kehidupanku telah mencerminkan surah Al-Baqarah, apabila belum maka aku tidak akan melanjutkan ke surah berikutnya”.

Rasulullah SAW menjawab, “sudah…”!. Umar r.a. mengamalkan agama sesuai dengan kehendak Allah SWT. Karena kesungguhannya inilah maka banyak ayat di Al-Qur’an yang diturunkan Allah SWT berdasarkan kehendak yang ada pada hatinya, seperti mengenai pengharaman arak, ayat mengenai hijab, dan beberapa ayat Al-Qur’an lainnya.

Rasulullah SAW seringkali menceritakan kepada para sahabatnya mengenai perjalannya mikraj menghadap Allah SWT. Beliau SAW sering pula menceritakan bagaimana keadaan syurga yang dijanjikan Allah SWT kepada sahabat-sahabatnya. Suatu hari ketika Rasulullah SAW dimikrajkan menghadap Allah SWT malaikat Jibril AS memperlihatkan kepada Beliau SAW taman-taman syurga. Rasulullah SAW melihat ada sekumpulan bidadari yang sedang bercengkrama.

Ada seorang bidadari yang begitu berbeda dari yang lainnya.
Bidadari itu menyendiri dan tampak sangat pemalu. 
Rasulullah SAW bertanya kepada Jibril AS, “wahai Jibril AS bidadari siapakah itu”?. Malaikat Jibril AS menjawab, “Bidadari itu adalah diperuntukkan bagi sahabatmu Umar r.a.”. Pernah suatu hari ia membayangkan tentang syurga yang engkau ceritakan keindahannya. Ia menginginkan untuknya seorang bidadari yang berbeda dari bidadari yang lainnya.

Bidadari yang diinginkannya itu berkulit hitam manis, dahinya tinggi, bahagian atas matanya berwarna merah, dan bahagian bawah matanya berwarna biru serta memiliki sifat yang sangat pemalu. Karena sahabat-mu itu selalu memenuhi kehendak Allah SWT maka saat itu juga Allah SWT menjadikan seorang bidadari untuknya sesuai dengan apa yang dikehendaki hatinya”.






Sunday, September 1, 2013

menjadi perempuan

agaknya menjadi perempuan memang begitu
selalu ditinggal beribu batu
sering ditipu bertalu-talu
sanggup telan perit hempedu

mampu bertahan sampai kematu
senyum di wajah
hati siapa yang tahu


dear brother #2


bismillah ;


nak ikut sangat, risau katanya :p
.brother .bodyguard




Monday, August 26, 2013

taktau tajuk.

..sesiapa yang berdoakan kepada Allah dengan iman dan harap akan melihat keajaiban..pabila tiba masanya, doa itu akan hadir dalam hidupnya.. kemakbulan akan menjelma di hadapannya.. sekalipun pada andaian manusia dan akal biasa doa yang dipohon itu mustahil terjadi..namun apabila Allah mengkehendaki maka ia akan muncul menerusi pelbagai cara, warna dan rasa..disangka dan tidak disangka..namun kesemuanya itu adalah inti kemustajaban pemintaan kepada Tuhan Yang Maha Berkuasa atas segalanya..alhamdulillah atas segala kurniaNYA..

DrMAZA.com


Saturday, June 15, 2013

Indeed #2



"The creation of the Heavens and the Earth is indeed greater than the creation of mankind; yet, most of mankind know not." 
[Al-Qur'an 40:57]. 


selamatkah kita, perempuan?



bismillah ;

 ni kisah beberapa bulan lepas daa, tapi baru rajin nak menulis sebab tak bolih tidur ni.. 4:30 pagi see? ummm.  ceritanya begini… masa tu minggu study week untuk final exam… kelas Structure if am not mistaken..  yup kelas Stucture laa. lecturer Aimi keluar g pejabat nak potostat kertas test, Aimi lari ke belakang bagi beg kat kawan suruh jaga beg Aimi. Aimi nak g toilet sebenarnya, tak tahan dah, hahaha.

nak dijadikan cerita kawan yang Aimi suruh jaga beg tu pun nak ikut gak.. dia pun nak g tandas sama, bolih laa. di pertengahan jalan nak g tandas, Aimi selisih dengan sorang laki ni.. Aimi pun senyum la, rasa macam kenal selalu nampak kat kafe dengan CC. dia tak pandang Aimi langsung, dia jalan cepat cepat, cemas cemas macam something wrong, nvm. dia mungkin kejar sesuatu.
sampai ke toilet, biasalah. habis semua keluar nak balik kelas, Aimi jalan pandang depan, sampai kat tangga Aimi terpandang ada orang kat tangga tu tengah tunggu, terkejut sangat bila nampak kelakuan dia yang tak senonoh tu. dia dah londehkan seluarnya dan tunjukkan apa yang sepatutnya laki malu. kawan Aimi tak pandang arah tangga masa tu. masa Aimi ternampak tu Aimi blur, lama jugak Aimi blur, bila Aimi nak gitau kawan, laki terus lari. lelaki tu berjaket hitam, yup...



tahu tak laki tu lah laki yang Aimi selisih masa nak g toilet tadi, yang cemas cemas tu, rupanya dia memang dah plan rasanya… dia memang dah ikut awal dari Aimi g toilet. huhuhuh,, balik bilik bolih tak nangis bila Aimi ingat Aimi nak g tandas sorang sorang, apa jadi kalau laki tu masuk toilet apa dia buat, Alhamdullillah kawan Aimi nak ikut Aimi g tandas masa tu,  bangunan memang sunyi sebab study week, masa tu kelas Aimi ja yang kat bangunan tu… teringat balik selama ni gerak sorang sorang jaa, nak gi bank sorang, beli barang kat pekan sorang, nangis lagi. ingat kalau dekat dengan abang, nak g mana pun semua abang teman.. sebab jauh dari abang jew


berikutan kejadian tu, nak balik bilik pun asyik terkejut, even masuk toilet asrama perempuan pun terkejut, lepastu nak g bank pun dah ajak kawan, kawan sampai gelak gelak cakap Aimi buang tebiat keluar bawak membe, seminggu nampak laki pun asyik terkejut. mujur masa tu seminggu lagi ja Aimi kat Jitra sebelum cuti sem..


.tak tahu apa motif laki tu samada dia tuntut ilmu pelik atau dia physcho, sebab bila aimi pandang semula arah tangga, dia ghaib, lajunyer lari, haha .tunjuk kemaluan dekat orang macam tu, patutnya malu, lol



~kawan sempat menyakat kat insta


-


~apa yang jadi sekarang ni


-

~nasihat daripada lecturer aimi kat sana, 
klik untuk tumbesaran yang lebih dahsyat


-
-
-


I always work and travel alone. some people are lucky to hav a partner that's always have the time to accompany them. well for me, balik kelas, solat. tinggal telekung tak lipat atas katil, gegas ke pejabat pos, buat itu  ini sebab nak kejar masa. pos barang dengan motor, bayangkan bila berkotak-kotak barang nak kena pos tapi hanya ada motor masa tu, kotak besar-besar pulak. nothing is easy in life. hidup boleh feeling feeling glam, high heels tinggi make up tiga inci. but beneath all that is pure hardwork and perseverance. I don't care if others work a little and gain a lot. I know that i work hard and i will only work harder. If only, all this perogol pembunuh pensyaiton ni takde. all girls would be at much better ease. 


baru Aimi faham kenapa perempuan tak boleh jalan sorang sorang
sebab selama ni rasa bebas, nak jalan ke mana-mana feel free like a baby, takda masalah. langsung. semua nak sorang taknak susahkan orang lain kan... tapi sebagai perempuan kita kena ingat zaman sekarang bukan macam zaman dulu lagi. zaman sekarang orang lebih takutkan orang berbanding hantu tahlul. bahlul. tahyul? tak dapat nak hadam bila fikir masa tu kalau kawan Aimi tak ikut sama masa Aimi ke tandas, Allah.

baru Aimi faham kenapa perempuan tak boleh jalan sorang sorang
dekat tempat belajar yang tertutup gitu dan dijaga pengawal keselamatan pun bolih berlaku perkara sebegitu rupa, selamatkah kita, perempuan? 


apa apa pun

"HasbunAllah Wani'mal Wakeel" (3:173)
.Allah alone is sufficient for me 

thanks Allah sebab sudi tolong Aimi ^^
:)



hanya pantai #2


bismillah ;

pabila budak kecik dapat bertemu pantainya... anyonyonyo...
nyonya, nyonya...



guling guling....






Daripada Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: 
"Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. 
Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan.
- (Riwayat Abu Nuaim) 

dan ditambah dengan "Melihat Ka'abah".
(Riwayat Abu Daud).


thanks kawan-kawan, bawak aku guling-guling kat pantai... rasanya macam dah lama sangat tak jumpa pantai... wuuuuuuuu
T_T

*nangis*



....at the time of reaching the extremes of difficulty & hardship,  then know that the time for ease has come....

:)

#life
#patient



Gedik ya Rabbi....



Thursday, June 13, 2013

hikmah penciptaan tahi bintang

bismillah,

ada apa pada penciptaan tahi bintang? tahi je pun... macam remeh kan? tak sangka sebnarnya sampai macam tu skali hikmah penciptaan tahi bintang, lepas tonton Tanyalah Ustaz ni, lagi banyak ilmu dapat lagi rasa jahil...

T_T


tahi bintang diturunkan Allah untuk melempar syaitan-syaitan dan Jin yang ingin mengetahui qada dan qadar Allah. apabila syaitan mahu menceroboh langit untuk mencuri berita, malaikat yang menangung arash bertasbih diikuti dengan malaikat yang lain lalu Allah turunkan tahi bintang untuk melempar syaitan dan jin... daripada cerita Ustaz dalam slot Tanyalah Ustaz, syaitan dan jin cuba menceroboh ke langit adalah kerana perjanjian MOU dengan ahli sihir yang ingin mengetahui masa depan mangsa yang disihir iaitu qada dan qadar Allah... so tak perlu percaya pada kata-kata ahli sihir yer sebab Allah sesekali tak benarkan syaitan mencuri maklumat tersebut dari langit lalu Allah lemparkan dengan tahi bintang. subhanAllah... sampai begitu sekali hikmah penciptaan tahi bintang... 31 Ogos banyak tahi bintang turun menurut kajian ahli falak..


........................


Ayat-ayat Al-Quran yang menceritakan perihal tahi bintang :

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang.
(Al-Mulk ayat 5)

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menjadikan di langit: bintang-bintang (yang berbagai bentuk dan keadaan) serta kami hiasi langit itu bagi orang-orang yang melihatnya. Dan Kami Pelihara (urusan) langit itu dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang kena rejam. Kecuali Syaitan yang curi mendengar percakapan (malaikat di langit), maka ia diburu dan diikuti (dengan rejaman) api yang menyala, yang nyata kelihatan.
(Al-Hijr ayat 16-18)

Jin dan syaitan berkata sesama mereka padahal sesungguhnya kami dahulu biasa menduduki tempat-tempat (perhentian) di langit untuk mendengar (percakapan penduduknya); maka sekarang sesiapa yang cuba mendengar, akan mendapati api yang menyala yang menunggu merejamnya.
(Al-Jinn ayat 9)


............................


Ada doa melihat tahi bintang menurut Rasulullah :

"Masya-Allah, la-quwata-illa-billah."

Ertinya, apa yang dikehendaki Allah, tiada kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.

Begitulah hebat ciptaan-Nya.

:)




Sunday, June 9, 2013

Tasbih Nabi Yunus


“ La ilaha illa anta subhaanaka inni kuntu minaz zhalimiin.”
(Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim.)


ya Allah, jadikanlah aku redha dengan keputusan-Mu, sehingga aku tidak suka meminta percepatkan apa yang Engkau tunda, dan minta ditunda apa yang Engkau percepatkan...


Pengagihan Zakat : Pusat Zakat VS Sendiri

bismillah.
just found tis. baca untuk diri sendiri then teringat nak share, moga bermanfaat...



.....

Memandangkan ramai yang keliru tentang cara untuk mengagihkan zakat - berikut adalah info tentang agihan zakat:

1. Jumhur ulamak mengatakan zakat perlu diserahkan kepada amil yg dilantik oleh pemerintah.

Sabda Rasulullah:
"Serahkanlah zakat kamu kepada pemerintah, walaupun mereka menggunakannya utk minum arak" (HR Baihaqi)

walau bagaiamnapun ulama fikah mensyaratkan harta zakat diberi kpd pemimpin yg adil.

2. Di sisi hukum syarak, mengeluarkan zakat secara terus adalah sah tapi lebih afdal diberi kepada amil yg dilantik kerana ia adalah sunnah.

3. asnaf zakat bukan sahaja fakir miskin tp ada 8 golongan:
- fakir
- miskin
- amil
- gharimin (org yg berhutang)
- muallaf
- hamba mukatab
- ibnu sabil
- fisabilillah

pemberian zakat secara terus biasnaya tertumpu kpd golongan fakir miskin & mengabaikan asnaf yg lain.

4. Kemungkinan pemberian zakat secara terus 'ter-agih' kepada mereka yang bukan asnaf.

5. Menurut Imam Syafie, kalau nak agihkan sendiri, kena agih kepada semua asnaf & kena cari 3 orang utk setiap asnaf.




Tuesday, May 28, 2013

Tips Anti-Riak

bismillah ,

baru-baru ni sempat solat jumaat di kampung halamanku. lama dah dengar skrip khutbah menarik di Kedah. Siap solat jumaat, tolong abah kira duit tabung jumaat. terjumpa duit RM10 digulung dalam duit RM1. aku berseloroh "ada juga jenis balut macam ni". abah kata "tiap-tiap minggu wajib ada dia ni. RM11..duit RM10 mesti dia gulung dengan duit RM1. duit RM1 ja nampak". aku terfikir..mungkin penderma ni cuba elak agar diri tak menjadi merasa riak. Kita bagaimana?? selamat malam.....


Sharing.

Monday, May 27, 2013

Dan...

Dan...
Bila esok datang kembali 
Seperti sedia kala dimana kau bisa bercanda

Dan...
Perlahan kaupun, lupakan aku
Mimpi burukmu
Dimana t'lah kutancapkan duri tajam 
Kaupun menangis, menangis sedih 
Maafkan aku...
                 
Dan...
Bukan maksudku, bukan inginku
Melukaimu sadarkah kau di sini 'ku pun terluka
Melupakanmu, menepikanmu
Maafkan aku
Lupakanlah/caci maki saja diriku
Bila itu bisa membuatmu kembali bersinar
Dan berpijar seperti dulu kala




Tuesday, May 21, 2013

Wanita dan Bidadari

bismillah.

Sekadar menyampaikan...

:)


“Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada bidadari?”

Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah), sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an.

Jawapannya nanti dulu. Aku nak bincang hal yang lebih penting. Haha..

Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak nak luahkan perasaan tu.

Mmm…nampaknya sampai begitu sekali kaum wanita ni meluat dengan bidadari syurga. Aku guna perkataan ‘meluat’ sebab aku rasa inilah istilah yang paling sopan. Mungkin ada yang sampai rasa benci bila mendengar perkataan ‘bidadari’, aku tak nafikan.

Apa puncanya sampai jadi macam tu? Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu.

Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain.

Aku pernah menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan satu jemaah tabligh..ustaz yang sedang memberi amanat kepada bakal-bakal da`ie itu ada menyebut, “Jangan sekali-kali ceritakan mengenai bidadari apabila anda sedang membicarakan tentang nikmat syurga di khalayak yang ada wanita menghadirinya. Dikhuatiri jika anda tidak bersedia dengan ilmu yang cukup, majlis ilmu itu akan hanya menimbulkan rasa benci di kalangan wanita yang masih lemah imannya..”

Fuhh~! Sampai begitu sekali rupanya. Dahsyat..

Aku tak sangka sampai begitu sekali, hingga ‘pantang’ disebut tentang bidadari di depan wanita.

Tapi..Dalam Al-Qur’an kan bidadari disebut tanpa berselindung?
Ohoho…mungkin tak apa la sebab kebanyakan wanita di luar sana tak faham pun bila mendengar atau membaca Qur’an.

Habis, nak biarkan macam tu je? Biarkan je wanita ‘bermusuh’ dengan bidadari? Tak ada cara nak ‘mendamaikan’ dua golongan ni ke?

Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi.

“Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan seakan-akan tak nampak pun bidadari.. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia..” Padat dan bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si datin tunduk sambil tersenyum kelat.

Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagaiketua bidadari. Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan mengambang penuh di musim panas. Para bidadari yang lain pula ibarat bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika bulan menyepi.

Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami takkan beralih dari melihat isterinya.

Hebat kan? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus kalau tiada saingan?

Tidak juga.

Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh mata memandang?

Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di mata suaminya.

Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya.
Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab.

Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud:
“sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia mereka”.

Di dalam bahasa Arab, kalimah `uruban juga bermaksud berahi berpanjangan..
Dalam istilah yang agak kurang sopan (minta maaf), mereka ini sentiasa merindui jimak. Saya mohon maaf sekali lagi, tapi wanita dengan sifat sebeginilah yang diidamkan oleh hampir semua lelaki. (ah..aku rasa bukan HAMPIR semua, tapi memang SEMUA lelaki normal macam tu).

Tentang pengertian kalimah atraaba pula, nantilah bila ada masa yang sesuai aku huraikan dalam artikel yang khusus tentang bidadari..for guys only.

Baiklah. Anda dah nampak, cara untuk mengelakkan suami anda dari melayani bidadari, ialah dengan sentiasa ada di sisi suami. Senang saja bukan?
Barulah bidadari lain tak ‘kacau daun’.

Betul?

Tapi adakah anda pasti?

Kita rujuk sebuah hadith yang menceritakan tentang keadaan penghuni syurga;

Para Sahabat bertanya, adakah penghuni syurga melakukan jimak, dan bagaimanakah keadaan mereka? Dijawab oleh Rasulullah, “Benar. Oh, sungguh hebat sekali. Tenaga dan kenikmatan mereka Allah gandakan kepada seratus, dan mereka sekali pun tidak akan merasa letih.” ~au kama qaal

Hmm. Maknanya, kalau Ketua Bidadari tak mahu berenggang dengan suami, maka alamatnya tak keluar dari bilik la. Layanlah sampai dia puas.

“Tak kisah, janji dia tak layan bidadari..” mungkin itu jawapan seorang wanita.

Saya beritahu lagi; Ahli syurga juga tidak tidur, kerana terdapat hadith yang menyatakan bahawa “tidur itu saudara mati, maka ahli syurga tidak memerlukan kepada tidur, tidak mengantuk, dan tidak letih, lapar, atau dahaga..”. (au kama qaal)

Jenuh la kali ni tak turun-turun dari katil. Sanggupkah anda? Berapa minggu anda sanggup? Berapa tahun? Berapa dekad? Berapa kurun?

Jika di hati anda terdetik rasa bosan, para bidadari di luar bilik akan mengetuk pintu sambil bertanya bilakah gilirannya akan sampai. “Ketua! Biar kami pula ambil alih!” ..mungkin itu yang mereka kata.

“Biarlah diorang menunggu kat luar..aku takkan tinggalkan suami aku!” Mungkin ada wanita yang berfikir begini.

Izinkan saya bertanya lagi; “Tak nak pergi shopping ke?” ; )

“Eh, shopping? Shopping apa? Kat mana?”

Mafhum daripada beberapa hadith yang mutawatir, Pada setiap Jumaat Allah adakan suatu ‘pasar’ di syurga. Di pasar inilah, ahli syurga diberi nikmat terbesar antara segala nikmat di syurga, iaitu diizinkan melihat kepadaNya. Tiada satu pun ciptaanNya yang mengatasi keindahan Sang Pencipta, Rabbul Jalil yang bersifat Al-Jamiil.

Dan di ‘pasar’ syurga inilah Allah sediakan segala pakaian, makanan, dan perhiasan (barang kemas dan aksesori) yang berbagai-bagai rupa, beraneka warna dan bentuk.

Ahli syurga cuma perlu melihat kepada contoh ‘produk’ yang dipamerkan, niatkan “Aku mahu yang ini!”; maka dengan serta-merta benda itu sudah dipakai di tubuhnya. Boleh juga meminta seperti itu apabila terlihat ada ahli syurga yang lain, memakai sesuatu yang menarik perhatiannya.

Kenapa perlu ada pasar? Kan boleh minta saja dari dalam bilik?

Perlunya ada pasar ini kerana ahli syurga ketika itu dah tak tahu apa lagi yang mahu diminta, kerana terlalu lama dan banyaknya nikmat yang diperolehi mereka.

Ibarat anda dah dapat semua file/software yang anda ingini, sampai anda tak tahu nak download software/file apa lagi di internet. Dah tak tahu nak ‘search’ apa, sampai termenung di depan superkomputer yang terhebat dan terlaju di dunia, milik anda. Lebih kurang macam tu la ibaratnya.

Maka di ‘pasar’ syurga inilah terdapat pakaian dan barang kemas serta aksesori wanita (dan lelaki) dalam ‘rekabentuk terbaru’…’latest design’
kata sesetengah orang. Sebab itu ahli syurga tidak akan merasa jemu.

Dan apa yang paling hebat, semua yang ada di pasar ini adalah PERCUMA!
Ibarat Ivana Trump pergi shopping di HyperMall milik ayahnya yang asyik pecat orang (“you’re fired!”). Tapi di syurga pastinya berjuta-juta-juta kali lebih mewah. Dan anda kekal muda selama-lamanya, tak macam minah saleh tu..

Di pasar syurga tu, semua benda yang menyenangkan hati anda boleh didapati.. Niat saja nak pakaian baru, anda akan tiba di Department Pakaian Wanita.

“Handbag LV (Louis Vuitton) ada ke?”
..cheh. Ada sorang minah yang baca artikel ni boleh terfikir nak tanya camni..

Begini sajalah. Biar saya bacakan mafhum sebuah hadith lagi.
“Jannah itu ialah satu kawasan yang tersangat luas. Terdapat lembah, sungai, pohon, dan bukit. Tanah di tengah-tengahnya yang paling tinggi, dan Al-Firdaus berada di tempat yang paling tengah dan paling tinggi”.

belum habis lagi..ada sambungan hadith ni;

“Keseluruhan syurga itu terdapat seratus tingkat. Pada tingkat yang terendah dan pertama, kesemua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya diperbuat daripada perak. Tingkat yang kedua, semua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada emas; pada tingkat yang ketiga, sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada yaqut, lu’lu’ dan zabarjad (batu-batu permata yang mahal), dan pada sembilan puluh tujuh tingkat lagi hanya Allah yang mengetahuinya. Jarak antara satu tingkat dengan tingkat yang lain adalah sejauh jarak langit dan bumi.”

Rasulullah hanya sempat meninjau tiga tingkat yang pertama sahaja sewaktu isra’ dan mi`raj.

Syurga tingkat pertama yang terendah adalah untuk ahlul fitrah, manusia yang tidak pernah beriman tetapi seruan tauhid tidak pernah sampai kepada mereka ketika hidup di dunia dahulu. Mereka diizinkan masuk ke syurga setelah selesai menjalani qisas di mahsyar, jika mereka ada menzalimi sesama mereka. Inilah tanda betapa Maha Pemurahnya Allah Yang Maha Adil, tidak menzalimi seorangpun hambaNya.

Tingkat pertama ini juga adalah untuk para muallaf yang hanya sempat mengucapkan syahadah tanpa satu pun amalan baik, dan tiada satu pun kalimah Allah yang sempat dipelajarinya.

Maka sekiranya kita umat Islam ini berjaya ke syurga, tempat kita adalah bermula dari tingkat yang kedua, atau lebih tinggi lagi. Tingkat kedua, barang-barang perkakas dapur serta perabutnya diperbuat daripada emas.

Saya tanya; Di dunia sekarang (di bumi) ini, adakah pakaian dan barang kemas kita diperbuat daripada bahan yang serupa dengan bahan membuat perabut dan peralatan dapur?

Anda tahu jawapannya ialah tidak. Bahan untuk pakaian dan perhiasan kita lazimnya mestilah lebih mahal daripada bahan membuat perabut dan perkakas dapur.

Ertinya, bila sudu dan meja pun diperbuat daripada emas, agaknya apakah bahan yang jadi pakaian dan barang kemas ahli syurga? Sudah tentu lebih mahal daripada emas!

Ya. Bahan dan unsur yang lebih mahal itulah yang dibuat pakaian ahli syurga..termasuk juga kasut tumit tinggi dan handbag (jika anda mahu, pasti ada!), termasuk juga barang kemas yang ada di Pasar Syurga tu.

Ketika itu jika anda ternampak handbag LV dari alam dunia, mungkin anda akan terasa jijik nak menyentuhnya macam tengok tahi ayam. Mana ada kelas!
Emas pun setakat jadi jug air je..Gelas minuman pun dibuat daripada berlian (kalau anda menghuni syurga tingkat atas sikit).

Hm..Di pasar yang bagaikan real-life catalogue ini, semuanya lebih mahal dari perkakas dan pinggan mangkuk anda. Terlalu banyak pilihan. Shopping la sebanyak mana yang anda mahu. Tak perlu trolley. Kalau anda nak suruh bidadari bawakan barang yang anda shopping itu pun, mereka pasti gembira dapat membantu.

Janganlah lupa pula..para bidadari itu juga khadam anda yang sangat suka berkhidmat. Anda kan ketua mereka?

Ingat ni, kesemuanya anda tak perlu bayar! Bayarannya telah dilangsaikan dengan keringat, darah dan air mata anda ketika di dunia dahulu.

Tapi kalau nak dapatkan ‘design’ terbaru tu, kenalah keluar dari rumah
(istana) dan tengok sendiri di pasar Jumaat. Di pasar ini juga ahli syurga akan bersosial, bertemu rakan lama dan saudara mara.

Berapa luas pasar tu? Jika anda terbang menaiki buraq selama sehari pun belum habis melihat keseluruhan bahagian ‘pasar’ itu. (kalau naik kenderaan yang lebih laju, anda tak nampak apa-apa sebab laju sangat, mengatasi kelajuan cahaya).

Dan sudah tentu suami anda pun nak pergi ke Pasar Jumaat itu juga untuk melihat Allah Rabbul Jalil. Ajaklah suami shopping sekali!

Setiap minggu, akan ada design terbaru yang boleh anda dapati. Setiap minggu juga anda boleh datang shopping di pasar ini. Sampai tahun depan, kurun hadapan, alaf hadapan…sampai bila-bila. Tiada had usia di syurga..

Soalan terakhir saya: Yang mana lebih menyeronokkan bagi anda; shopping dengan suami, atau pergi shopping bersama bekas teman-teman rapat, rakan sekolej (atau rakan serumah) anda dahulu?

..dan mungkin pada kurun hadapan, suami anda nak pergi memancing di sungai syurga bersama bekas rakan sekampungnya…atau mungkin dia cuma nak ‘berehat di rumah’ saja..

Dah la..tak payah risau. Perasaan cemburu tu kerana disebabkan kejahilan tentang fitrah lelaki dan tak faham kehendak suami. Ahli syurga tidak ego dan cemburu buta. Di syurga tiada hasad dengki dan tiada sifat takabbur.

Qaalu salaaman-salaama~

jalanakhirat.wordpress.


Tuesday, April 30, 2013

yahOoo Penang!


Bismillah.

It's 3:14 am and i'm still blur.

*blur*

pasal?


tak berasa lagi nak kongsi.

esok Abang nak mai Jitra ambil moto bawa balik Penang. huweeee. tengah mengemas sampai tak  reti kemas. hihihi. my mum know's me well.


lately update pendek pendek jer tak padan dengan belajar karangan SPM berapa ratus patah perkataan entah? update panjang apa bukan orang nak baca pun. *padahal takda idea, kekeke*







bukan honeymoon !



cuti = kerja = duit







nak masukkan awak dalam kotak pun saya tak sanggup. takperr, nak hantar balik rumah jer. balik rumah kita jumpa lagi. *bergenang*

keep me companyy baby.



:)


Friday, April 19, 2013

Over sensitive skin





Upcoming post at 


Stay tuned.

:p


And I don't know why. Hihi


Why Women Cry...



A little boy asked his mother, "Why are you crying?"

"Because I'm a woman," she told him.

"I don't understand," he said.

His Mom just hugged him and said,

"And you never will."

Later the little boy asked his father, "Why does mother seem to cry for no reason?"

"All women cry for no reason," was all his dad could say.

The little boy grew up and became a man, still wondering why women cry. Finally he met an old man who would surely know the answer. And he asked him: "Old man, why do women cry so easily?"

Old man said: "When woman was created, she had to be made special. Allah created her shoulders strong enough to carry the weight of the world, yet gentle enough to give comfort. She was given an inner strength to endure childbirth and the rejection that many times comes from her children. And a hardness that allows her to keep going when everyone else gives up, and take care of her family through sickness and fatigue without complaining. Allah gave her the sensitivity to love her children under any and all circumstances, even when her child has hurt her very badly. She was given strength to carry her husband through his faults and she was fashioned from his rib to protect his heart. Allah gave her wisdom to know that a good husband never hurts his wife, but sometimes tests her strengths and her resolve to stand beside him unfalteringly.

And lastly, Allah gave her a tear to shed. This is hers and only hers exclusively to use whenever she needs it. She needs no reason, no explanation, its hers."

"You see my son," said old man, "the beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair. The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart - the place where love resides."

 ♥

source : http://www.facebook.com/Come.Towards.ALLAH?fref=ts

Diam


“Bukan ketika diomeli, dimarahi, dicereweti yang menyakitkan. Itu tandanya orang lain masih sayang.

Yang lebih menyakitkan adalah: saat orang lain memutuskan sudah tidak peduli lagi. Ditegur tidak, disapa juga tidak, didiamkan saja. Dianggap tidak ada.”



Thursday, April 18, 2013

For my viewing only



Bcs diaries are not meant for other's eyes so 
I halted and held on to it which was meant or my viewing onlyyyy









Senior kecik.

:)


Malu









Perasaan tu datang bila…



Buat salah…
















Dan malu nak baca Quran…











Tuesday, April 16, 2013

Dub dab, dub dab...


















-
-
-
-





It’s 17th April 2013.

May Allah ease everything.
#Ameen

Keep calm and present the project.

=’)


Thursday, April 11, 2013

Amar Asyraf kenal Aimi? OMG OMG

Bismillah ;

Kenal kan Amar Asyraf? 
Pelakon Setia Hujung Nyawa tuuuuu. 

Amar Asyraf kenal Aimi uolls. Terkedu rasa. Haha
Tak percaya tengok printscreen kat bawah ni..

-
-
-







Nindiennn....
















Tak tidur malam ni..
Uwaaaa

Helppp



Tang tang! Hutang

Bismillah; 

Perjanjian RM 3




Just found this on FB.
You see what i see.


Akan ada 2 reaksi bila anda baca nota comel ni.



Reaksi pertama :
Ketawa. Sebab? RM 3 buat perjanjian. Poyolahh.



Reaksi kedua :
Touched. Budak2 dah pandai jaga hutang. Yang penting jujur bukan nilai..



Anda di reaksi yang mana? Hehe..
=)

Takutnya berhutang dengan orang

SEBAB?


Kesan amalan berhutang.

l. Penyakit berhutang ini jika diamalkan akan menjadi satu budaya dalam kehidupan manusia yang boleh mendatangkan kesan negatif kepada pemiutang seperti muflis. Ini disebabkan bebanan hutang yang tinggi serta gagal melunaskan hutangnya.

2. Jiwa orang yang berhutang tidak akan tenteram dan aman, hidupnya dalam resah gelisah kerana dihantui bebanan dan tuntutan hutang yang tinggi.

3. Seseorang yang terbeban dengan hutang akan memungkinkan dia melakukan pelbagai perkara yang dilarang oleh syarak seperti mencuri dan menjual maruah diri semata-mata untuk melunaskan hutangnya.

4. Orang yang berhutang akan terikat hidupnya di dunia dan akan tergantung amalan dan rohnya selepas meninggal dunia hingga segala hutang piutangnya dilunaskan ketika hidup.


Sabda Rasulullah: "Jiwa orang mukmin akan tergantung dengan hutangnya (iaitu tidak dihukum selamat atau celaka) hingga dia menjelaskan hutangnya."

Rasulullah pernah berwasiat kepada sahabat Baginda agar mengurangkan hutang seperti sabdanya : "Kurangkanlah dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkanlah daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas."

Amalan berhutang bukan saja membabitkan kehidupan dunia semata- mata, bahkan berpanjangan hingga ke hari akhirat.

Sabda Rasulullah: "Sesungguhnya sebesar-besar dosa di sisi Allah ketika seseorang hamba itu berjumpa dengan Allah nanti selepas dosa besar lain yang ditegah ialah seseorang lelaki yang berjumpa dengan Allah pada hari hisab dengan mempunyai hutang yang belum dijelaskan lagi."

Sabda Rasulullah bermaksud: "Semua dosa orang yang mati syahid diampuni kecuali hutangnya." (Hadis riwayat Bukhari, Tarmizi, An- Nasai' dan Ibn. Majah)

Rasulullah sendiri tidak akan menyembahyangkan jenazah orang yang masih mempunyai hutang. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Ali bahawa apabila didatangkan kepada Rasulullah satu jenazah, Baginda tidak akan bertanya mengenai amalan si mati, tetapi bertanya apakah si mati mempunyai hutang atau tidak. Jika si mati mempunyai hutang, Rasulullah menyuruh sahabatnya menyembahyangkan jenazah itu atau Baginda meminta sesiapa yang sanggup menaggung hutang si mati. Jika tiada, maka hutang itu akan diserah atau ditanggung oleh pihak Baitulmal. 




Saturday, April 6, 2013

Easy ways to earn reward even after death




1) Participate in building a Masjid. Muslims Pray, you earn.
2) Donate a wheelchair to a hospital. Patients use, you earn.
3) Give a copy of Qur'an to someone. People read, you earn.
4) Place water cooler in a public place. People drink, you earn.
5) Plant a tree. People & animals use for food or shade, you earn.
6) And the easiest of all is to share this message with people.
They do, you EARN ! :') 

IN SHA ALLAH!


Thursday, March 28, 2013

Hafalan Shalat Delisa difilemkan

Bismillah.

Bidadari Bidadari Surga antara salah satu karya Tere Liye yang pernah Aimi baca. Karyanya hebat dan unik. Jauh dari simpang penulisan agama Habiburrahman El-Shirazy. Gaya bahasanya mendayu dayu dan sedikit puitis membuatkan Aimi terbuai kadangkala dalam ayat ayat tulisannya. Kadangkala sesetengah bahagian menjadi bosan sebab puitisnya adalah pada satu novel itu sendiri dan bukannya sebahagian. Aimi nak share pasal novel karya penulis Indonesia, Darwis Tere Liye. Antara penulis Indonesia kegemaran Aimi. Bukan setakat novel, Hafalan Solat Delisa sudah difilemkan. Aimi dah tonton filem ni, best. Ammar, adik Aimi pun nangis tengok cerita ni. Tengok dia lain macam ja kat sebelah. Hehe. 


Nie Ammar Hakim. Sayam Pak Ustart ketart ketart.

Filem ni diadaptasi dari novel Hafalan Shalat Delisa karya Tere Liye. Filem genre Islamik dari Indonesia. Citer dari Indon memang banyak yang berunsur islamik kan. Negara kita ni sket2 citer hantu. Entah pape. je. hmmm... 


Novel :)




Poster filem :)
Dah relis lama dah, Aimi ja baru update, haha


Ingat lagi tragedi tsunami 26 Disember 2004?

Hafalan Solat Delisa, 
Cerita yang ada kena kaitan dengan Tsunami 26 Disember 2004..

OMBAKNYA LAGI HEBAT DARI OMBAK RINDU~


Kisah seorang kanak-kanak ceria bernama Delisa yang sedang dalam proses menghafal bacaan-bacaan solat dan bakal dihadiahkan dengan kalung berhuruf D, D untuk Delisa. Film atau novel ini menceritakan tentang kisah seorang anak kecil yang sedang menghafal bacaan shalatnya, bernama Delisa. Delisa akan diberikan hadiah oleh uminya apabila berhasil menghafal bacaan solatnya. Namun, pagi, 26 Disember 2004, tsunami datang dan memisahkan Delisa dengan umi dan kakaknya dan hanya tinggal ayahnya yang baru saja pulang dari tempatnya bekerja. Delisa kehilangan sebelah kakinya. Namun, Delisa tidak kesepian seperti yang dibayangkannya. Delisa memiliki banyak teman, iaitu dari sukarelawan yang datang ke Aceh dari luar negeri, Adam Smith yang merupakan seorang tentara dari Amerika dan Aunty Shopie. Delisa terus berusaha menghapal walaupun sulit. Pada akhirnya, Delisa berhasil menghafal bacaan solatnya. Delisa tidak ingin hadiah, Delisa hanya ingin bisa solat dengan benar dan kemudian mendoakan kakak-kakaknya dan juga uminya yang telah meninggalkannya.

I started to cry when Delisa said something to her mother, that is:

"Delisa sayang umi karena Allah"

"Delisa tidak suka pantai." Terus abi bertanya, "Kenapa?" Jawab Delisa, "Karena pantai sudah membawa ummi pergi!" Abi pandang Delisa dan berkata, "Yang membawa ummi pergi itu bukan pantai, itu cubaan."



Antara pengajaran dari cerita ni:
1. Kalau menghafal, kena ingat maksudnya jugak. Jangan main hapal jer. #NoteToSelf
2. Jangan mudah iri hati atau cemburu dengan barang-barang yang bukan milik kita.
3. Kalau solat, fokus kita cuma satu iaitu solat, jangan peduli dengan sekeliling.
4. Orang yang susah melakukan sesuatu adalah kerana dia tidak ikhlas dan mengharapkan sesuatu sebagai ganjaran.





Tengok trailer pun dah menarik, kalau tak tonton shoo rugilah kan..


 

Ayah Delisa dalam karya. 
Faham fahamlah kenapa Aimi letak gambar dia sorang. 

Hihi.
Hihi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD