CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, June 13, 2013

hikmah penciptaan tahi bintang

bismillah,

ada apa pada penciptaan tahi bintang? tahi je pun... macam remeh kan? tak sangka sebnarnya sampai macam tu skali hikmah penciptaan tahi bintang, lepas tonton Tanyalah Ustaz ni, lagi banyak ilmu dapat lagi rasa jahil...

T_T


tahi bintang diturunkan Allah untuk melempar syaitan-syaitan dan Jin yang ingin mengetahui qada dan qadar Allah. apabila syaitan mahu menceroboh langit untuk mencuri berita, malaikat yang menangung arash bertasbih diikuti dengan malaikat yang lain lalu Allah turunkan tahi bintang untuk melempar syaitan dan jin... daripada cerita Ustaz dalam slot Tanyalah Ustaz, syaitan dan jin cuba menceroboh ke langit adalah kerana perjanjian MOU dengan ahli sihir yang ingin mengetahui masa depan mangsa yang disihir iaitu qada dan qadar Allah... so tak perlu percaya pada kata-kata ahli sihir yer sebab Allah sesekali tak benarkan syaitan mencuri maklumat tersebut dari langit lalu Allah lemparkan dengan tahi bintang. subhanAllah... sampai begitu sekali hikmah penciptaan tahi bintang... 31 Ogos banyak tahi bintang turun menurut kajian ahli falak..


........................


Ayat-ayat Al-Quran yang menceritakan perihal tahi bintang :

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang.
(Al-Mulk ayat 5)

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menjadikan di langit: bintang-bintang (yang berbagai bentuk dan keadaan) serta kami hiasi langit itu bagi orang-orang yang melihatnya. Dan Kami Pelihara (urusan) langit itu dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang kena rejam. Kecuali Syaitan yang curi mendengar percakapan (malaikat di langit), maka ia diburu dan diikuti (dengan rejaman) api yang menyala, yang nyata kelihatan.
(Al-Hijr ayat 16-18)

Jin dan syaitan berkata sesama mereka padahal sesungguhnya kami dahulu biasa menduduki tempat-tempat (perhentian) di langit untuk mendengar (percakapan penduduknya); maka sekarang sesiapa yang cuba mendengar, akan mendapati api yang menyala yang menunggu merejamnya.
(Al-Jinn ayat 9)


............................


Ada doa melihat tahi bintang menurut Rasulullah :

"Masya-Allah, la-quwata-illa-billah."

Ertinya, apa yang dikehendaki Allah, tiada kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.

Begitulah hebat ciptaan-Nya.

:)
2 Orang Terkentut:

Anonymous said...

Alhamdullillah allah telah memberi saya rezeki untuk melihat tahu bintang tersebut pada bulan ramadan selepas sahur 4:30 am 28 hr selasa

Anonymous said...

Alhamdulillah. Saya dapat melihat tahi bintang pada 3 ogos 2016, pukul 12 lebih. Di kuis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels