CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 27, 2014

1001 Khasiat Minyak Kelapa Dara (VCO Catalyst)

bismillah,

ini vco, VCO tu Virgin Coconut Oil. dalam bahasa Melayu pulak Minyak Kelapa Dara.

"kenapa panggil minyak kelapa dara, kelapa tu belum ditebukkah?" terngiang-ngiang soalan Pali, classmatee aku masa diploma dulu, dengan lecturer duk membahan aku dalam kelas, haha...
"erm, aku laki so takleh makan la nanti tumbuh dara"
macam-macam budak kelas menyakat aku tau T_T

 namanya minyak kelapa dara bukan kerana kelapa tu belum ditebuk, kelapa dara bermaksud pemprosesan untuk dapatkan minyak tu tanpa menggunakan haba dan sebarang kimia... haaaa, pure punya kelapa, sebab tu namanya dara.

Packaging yang international, percayakah anda ini produk Bumiputera?
info :
VCO Catalyst disahkan HALAL oleh JAKIM (Malaysia) dan dikategorikan di bawah kategori makanan tambahan bukan ubat-ubatan(KKM). 

Numb KKM bagi Catalyst Collagen : KKM Ref : 163/S/25 Jld 125.
Buatan Malaysia & Keluaran Bumiputera


Minyak kelapa dara yang dihasilkan denganisi buah kelapa ini terbukti mampu memberikan 1001 khasiat kepada kesihatan manusia, bukan isi buah kelapa sahaja malah daun, air, tempurung, umbut, sabut dan juga batang kelapa mempunyai pelbagai kegunaan...
.........................


أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاء(24) تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللّهُ الأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ(25)

(Surah Ibrahim ; Ayat 24-25)

Maksudnya : “Tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana Allah mengemukakan satu perbandingan, iaitu: Kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh dan cabang pucuknya menjulang ke langit. Ia mengeluarkan buahnya pada tiap-tiap masa dengan izin Tuhannya dan Allah mengemukakan perbandingan-perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat (mendapat pelajaran)”.


selama aku jual, aku pun makan gak, aku menjual VCO ni dari zaman aku belajar sampai sekarang dah kerja pun, Alhamdulillah..VCO ini insyAllah orang akan cari sebab ini minyak terbaik dunia.. baby boleh makan, amalkanlah dari kecik, insyaAllah, sihat baby tu tau, laki semua boleh makan... surely :)

adik aku yang laki pun makan VCo, semenjak aku jual, alhamdulillah, dia tak letih letih, demam pun payah.. VCO liquid, kini boleh didapati dalam bentuk kapsul, lagi senang kan. Untuk baby pulak korang boleh titikkan VCO liquid dalam 3, 4 titik ke dalam susu dan digoncangkan. yang dah tua bangka ni amik lah yang kapsul. hahaha. beli liquid dan kapsul. senang. kalau kulit kering boleh sapu, yang liquid tahan lama sangat, 3 bulan kot, jimat tau...


bagi WANITA MENGANDUNG, sekiranya disapu pada bahagian perut, akan membantu mengurangkan strecthmark, boleh juga disapu selepas bersalin untuk menghilangkan semua parut yang ada disamping boleh juga dijadikan minyak urut selepas bersalin.

bagi BAYI / baby / kanak-kanak, boleh dijadikan sebagai pelembab agar kulit bayi lebih lembab dan halus, juga boleh disapu ketika membuat urutan bayi. bagi kanak-kanak yang eczema, VCO amat berkesan mengurangkan kegatalan dan kekeringan pada kulit.




Minyak kelapa dara boleh digunakan untuk mendapat tubuh yang langsing dan kulit menawan, ini kerana kandungannya yang tinggi nutrisi dan dihasilkan daripada pati kelapa dara organik yang bebas kolestrol. Penggunaan berterusan dapat mengurangkan kadar kolestrol yang tidak baik, Low Density Lipoproteins (LDL) dan meningkatkan kolestrol baik, High Density Lipoproteins (HDL)

Kesihatan dalaman (sebagai makannan tambahan) :
-sangat bagus diamalkan ibu hamil untuk memudahkan kelahiran
-memperbaiki kandungan asid di dalam rahim wanita
-melambatkan menopuase untuk wanita
-menstabilkan kitaran haid dan hormon
-meningkatkan kesuburan bagi lelaki dan wanita
-mengurangi masalah sengugut
-membantu sistem penghadaman dalam pencernaan dalam mengoptimumkan penyerapan asid amino dan vitamin.
-membantu menghilangkan keletihan dan badan yang selalu lesu dan mengantuk
-meningkatkan daya tahan fizikal dan mental
-melindungi tubuh dari risiko kanser, sakit jantung, tekanan darah tinggi, kolestrol berlebihan dll.
-menguatkan gigi dan tulang, melindungi diri dari serangan osteoporosis
-membantu mengurangkan berat badan dan meningkatkan metabolisme
-membekalkan tenaga segera
-melegakan pernafasan
-melawaskan pembuangan air kecil dan besar
-mengurangakan keadaan mudah lapar (bagus untuk mereka yang berpuasa)
-memusnahkan virus, kulat, bakteria (keracunan makanan)


Kegunaan luaran (sapuan pada kulit / tempat bermasalah) :
-menanggalkan sel-sel kulit mati dan menggalakkan sel-sel kulit baru yang sihat.
-mengekalkan kelembapan kulit, menjauhi kekeringan dan menyebabkan kulit anjal
-sangat bagus untukmasalah jerawat,memudarkan jeragat serta parut-parut lama
-mengurangkan infeksi, kegatalan pada kulit
-mengatasi masalah kulit berminyak
-mengurangkan kedutan halus dan kesan regangan kulit/ strecthmark

amacam bro? 1001 kegunaan kan? muhaha
ini lagi satu TIPS FOUNDATION TAHAN LAMA :

pernah baca tops ni kat satu ruangan paper mengenai khasiat VCO dan masa tu mereka (pakar) telah membuat satu tips berguna iaitu mencampurkan  oil tersebut dengan foundation, kulit bukan sahaja lebih sihat malah semakin glow, tak percaya? cubalah...




ada 2 kaedah :

1. pakai dulu VCO pada wajah, baru sapukan foudation / bedak minerals.
2. picit sedikit foudation dan mix dengan beberapa titik VCO, then sapu pada wajah, hasilnya kulit  nampak bercahaya dan lebih sihat.

siap! wehooo!

antara yang berpuas hati...:)





"Minyak paling menyihatkan di dunia..."


sebotol 60 kapsul untuk sebulan..

SEMENANJUNG
1 VCO RM47 include postage
2 VCO RM87 includ postage
3 VCO RM127include postage

SABAH / SARAWAK
1 VCO RM50 include postage
2 VCO RM100 include postage
3 VCO RM150 include postage

yang merah tu dalam bentuk kapsul, 
yang kotak biru tu liquid doe.

amboih, doe doe gitchew



untuk agen @ harga borong korang boleh klik sini --->
http://www.aimiwellness.com/2012/11/senarai-harga-agent-catalyst_30.html

 ^
 l
 l

untuk menempah  :

SMS / whatsApp ke
-total VCO
-nama penuh
-alamat penuh
-nombor telefon

ke
012-4033922


:)




4 Orang Terkentut:

Anonymous said...

Ada orang yang metabolism dia memang dah tinggi. So, diaorang makan minyak kelapa dara ni untuk tambahkan berat badan. Saya punya metabolism tak tinggi sangat (rasanyalah). Saya takda lah kurus, namun tak jugak gemuk, ini kerana saya sentiasa bersenam untuk jaga bentuk badan. Jadi, untuk orang macam saya, apa akan jadi dengan metabolism saya, kalau saya makan minyak kelapa dara ni? Tq.

Anonymous said...

Ada orang yang metabolism dia memang dah tinggi. So, diaorang makan minyak kelapa dara ni untuk tambahkan berat badan. Saya punya metabolism tak tinggi sangat (rasanyalah). Saya takda lah kurus, namun tak jugak gemuk, ini kerana saya sentiasa bersenam untuk jaga bentuk badan. Jadi, untuk orang macam saya, apa akan jadi dengan metabolism saya, kalau saya makan minyak kelapa dara ni? Tq.

Anonymous said...

Ada orang yang metabolism dia memang dah tinggi. So, diaorang makan minyak kelapa dara ni untuk tambahkan berat badan. Saya punya metabolism tak tinggi sangat (rasanyalah). Saya takda lah kurus, namun tak jugak gemuk, ini kerana saya sentiasa bersenam untuk jaga bentuk badan. Jadi, untuk orang macam saya, apa akan jadi dengan metabolism saya, kalau saya makan minyak kelapa dara ni? Tq.

Anonymous said...

seawal bila kandungan(hamil)boleh mula mkn pil kelapa dara ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD