CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 4, 2014

17 kebaikan zinc shaklee

.bismillahkenapa badan kita perlukan zinc? 

badan kita memerlukan vitamin zink sebagai suplement untuk aktiviti metabolisme badan, zink memainkan peranan penting dalam sistem imunisasizink memainkan peranan penting dalam aktiviti metaboslisme badan badan sebagai berikut saya listkan 17 kelebihan zink


 1.  penjagaan kulit : kajian menunjukkan zink berkesan merawat jerawat, ia adalah lebih berkesan  daripada placebo.
 2. ekzema : juga dikenali sebagai dermatitis atopik adalah gangguan keradangan dan masalah kulit yang kronik. ia adalah disebabkan kekurangan zinc dalam badan, zink memainkan peranan penting dalam menyembuhkan jangkitan kronik
 3. jerawat : mineral ini bertindak mengusir jerawat dari kulit. ia bertindak mengawal selia jumlah testoteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan menyebabkan jerawat. zinc juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
 4. penyembuhan luka : kekurangan zinc menyebabkan lambat peyembuhan luka, badan manusia memerlukan beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkkan sintesis kolagen lalu membantu penyembuhan luka.
 5. gangguan prostat : kekurangan zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannnya terdedah keepada kanser. dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan apabila mengalami masalah prostat.
 6. hilang berat badan : zinc memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
 7. mengandung / hamil : zinc penting untuk pembiakan dan fungsi DNA. diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 8. pembiakan : bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. sementara di kalangan wanita ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk pringkat kehamilan dan penyusuan.
 9. fungsi biologi : zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera dan penghadaman.
 10. jangkitan : zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberiakan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam melindungi daripada  gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
 11. antioksidan : zinc terlibat dalam tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat.
 12. aturan enzim : zink merupakan aturan beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
 13. kanser : bagi lelaki, zink memainkan peranan penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal yang boleh membawa masalah seperti kanser.
 14. kelesuan kronik : orang yang mengalami keletihan yang kronik, dicadangakan mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. para doktor tidak mencadangkan mengambil ubat-ubatan yang lain untuk menyembuhkan keletihan kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan zink.
 15. botak : pemulihan yang disyorkan oleh doktor adalah pengambilan supplement yang kaya dengan kandungan zinc.
 16. kehilangan tulang : ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. zinc adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang kuat dan keras, oleh sebab itu kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda mengelakkan kehilangan tulang.
 17. buta malam : pengambilan kira-kira 15-450 mg zink akan memperbaiki penglihatan. jadi, anda digalakkan mengambil daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

berapa banyak zink yang anda perlukan ,sila rujuk jadual di bawah :

birth to 6 months
2mg
infants 7-12 months
3mg
children 1-3 years
3mg
children 4-8 years
5mg
children 9-13 years
8mg
teens 14-18 years (boys)
11mg
teens 14-18 years (girls)
9mg
adults (men)
11mg
adults (women)
8mg
pregnant teens
12mg
pregnant women
11mg
breastfeeding teen
13mg
breastfeeding women
12mg


kenapa harus pilih Shaklee?


.klik untuk tumbesaran yang lebih dahsyat


hubungi saya :

Aimi Ai.

.your Shaklee Independent Distributor
ID : 889289
whatsApp : 0124033922alhamdulillah, semoga bermanfaat ,aimi dah ngantuk ni, hey there! dun forget to recite al-mulk, nuhnite!
0 Orang Terkentut:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels