CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, August 28, 2014

penyebab aku solo sampai sekarang...


bismillah





macam duduk sebelah Gergasi, kata Perempuan Kecil itu.
next mission ---> JAKEL


ini Dr Shamsiah.
salah sorang daripada manusia manusia yang menyayangiku..
kalau ada mana mana laki yang nak kawan dengan aku, Dr. Shamsiah ni akan siasat latar belakang laki tu, kalau laki tu laki yang dia tak suka / tidak memenuhi kriteria, dia akan halang aku dari berkawan... dia cakap jangan kalau dia tak restu

sampai dia pernah katakan :

"Aimi kalau hang nak kawin tapi takda calon, habaq kat aku, aku carikan"

.Dr. Shamsiahlah  penyebab aku solo sampai sekarang...
Zzzzzzzzzzz ,beri alasan untuk tutup segala pertanyaan ,haha


jaga hati untuk Allah..


Firman Allah s.w.t., :

“Mereka dikelilingi pemuda-pemuda yang tetap muda, dengan membawa gelas, cerek dan piala berisi minuman yang diambil dari air yang mengalir.” (al-Waqiah: 17-18.)


Wildan Mukhalladun itu untuk siapa?

;)



Wednesday, August 27, 2014

o Allah, I messed up... again



At times, 
so much happens in our lives that maintaining a positive attitude becomes difficult, but it definitely pays to keep trying.


ME: I messed up.. again.
GOD: Come to Me.

ME: I'm worthless.
GOD: Come to Me.

ME: You couldn't possibly love me after what I've done.
GOD: Come to Me.




Wednesday, August 20, 2014

tak payah nak wordless wednesday sangatlah

bismillah ;

godk godek lappy ,jumpa ini  header yang tak dipasang ni, 

-,-

zaman bila entah








Tuesday, August 19, 2014

asalkan bukan construction?


.bismillah ;

,dulu aku benci dengan construction, belajar 3 tahun tapi takmau apply, dapat offer kerja aku tolak, tapi aku hairan dari mana datangnya semua offer tu sedangkan aku tak pernah minta untuk kerja dalam construction,  dapat offer kerja kat KL, masa tu belajar pun tak habis lagi dah dapat offer, aku tak terima offer tu, bagi alasan macam-macam sebab nak elak, cakap nak jadi cleaner lah, orang hairan ada pendidikan tapi nak jadi cleaner. hehehe, hairan, yang dapat offer masa tak habis belajar lagi tu pun aku hairan,  kot dia nak offer kat membe aku hat dekan, aku jangan nak dekan, fail subjek core lagi ada lah, hehehe. Lepastu, dipanggil untuk temuduga di Sungai Petani, pun aku tak pi, lepastu pak nakan rekemen aku kat satu syarikat binaan kat KL, aku tolak dengan alasan takmau keluaq Penang, bapak kerek pompuan ni, tolak macam-macam offer, aku tak ingat offer mana lagi,  tapi yang aku cerita ini yang aku highlight.


2010

.

Zaman belajar dulu pun, sem last,  aku takda mood pon nak habiskan pelajaran aku, masuk kelas main handset, asyik kantoi dengan En Basri ja, huhu, lepastu masa studio work,  orang lain sibuk dengan drawing, aku dengan kawan gitau lecturer kononya nak pergi tandas, padahal kami balik hostel, balik tidur. Tidur itu lebih baik daripada studio work, haha, NATES weh! Konvo pun aku takda hati nak pi, tapi aku sedih ='( 

,,,,,,,,,
Habis belajar, aku kerja macam2, asalkan bukan construction. apa yang tak buat?, kerja kilang lah, kerani lah, berkuli lah, jaga kedai runcit lah, Masa aku kerja dengan mekanik dulu pun, aku dapat bos yang kaki maki, sergah orang saja, memalam tipon sergah orang, pukul 3 pagi pun aku tak tidur sebab terkejut, apa yang aku nampak? Walau aku cuba lari dari construction, kerja yang aku dapat pun pasti ada yang tak kena,  seolah-olah Allah nak hantarkan aku dalam construction,,,,




.
sampai offer tu mai lagi, kali ni Aunty Sarah dari syarikat Property Development & Construction, rezeki ni misteri ek? ?kali ni aku pergi ja temuduga tu sebab aku hairan, kenapa yang dok mai kat aku still construction walaupun dah berkali-kali aku tolak construction, okay done interview, dalam banyak-banyak form interview yang bertindan itu, aku terpilih kat syarikat tu, hehehe? .kau pelik tak? Aunty Sarah siap pesan buat kerja jujur dan amanah. 
Jangan buat kerja lot laq (bahasa Penang) = tak senonoh. 
Ya, aku memang jujur dan amanah tapi Aunty tu macam tau tau yang aku ni buat kerja tak senonoh, hehehe, siap pesan awal awal lagi, tetiba aku teringat kelaku aku zaman study dulu, disebabkan aku takmau further in construction lah aku buat kelaku macam tu. Mau takmau Allah dah tuliskan aku dengan ini, Aunty siap pesan lagi kat aku, huhuhu!

.

!aunty sarah mesej aku dari aku tak sampai opis lagi,  bila aku habis interviu, pesan take care berkali-kali, kirim salam kat Mak, sampai aku di pertengahan jalan nak balik rumah dia telefon bagitau yang aku dapat kerja tu,  she so excited, tapi aku tak rasa apa apa pun, sebab aku dah banyak kecewa, kenangkan doa aku yang tak dijawab, bukan ini yang aku nak. malam dia mesej lagi suruh aku tengok laman web. lepastu dia call pulak bergayut dengan aku, tanya macam mana environment tempat kerja, "rasa-rasanya Aimi boleh sesuaikan diri tak?" MasyaAllah. Kalau orang lain dapat kerja, ada tak orang lain buat macam tu? Ampa nak kerja ampa punya pasai lah, tapi aku? I am welcomed there, MasyaAllah. Bos pun baik yak amat. PemberianNya dtang kepada aku dalam keadaan manja manja...

So which of the favors of your Lord would you deny? 
-ar-Rahman 55:38

akhirnya....... terima saja construction dengan redha,  tak mampu nak tolak lagi,  mungkin rezeki aku tertulis dalam construction,, setiap apa yang jadi pasti ada hikmah, daripada benci jadi suka terus sebab perkara-perkara aneh yang jadi macam ni, pandang ini sebagai limpahan kasih sayangNya, baikkan Allah? Walaupun aku kerek, tolak pemberianNya berkali-kali tapi Dia tetap limpahkan kasih sayangNya tanpa jemu, pasti ada sebab kenapa Allah tujukan  untuk aku, walau sejauh mana aku cuba lari, construction tetap kejar aku 
;)

"Nasihat untuk para sahabat... Kalau kita ada rancangan... Allah juga ada rancangan untuk kita.. Maka semestinya rancangan Allah lebih baik... So jangan bersedih jika rancangan kita tak menjadi...." 






.walaupun dari kos pembinaan tapi rasa macam "starts from zero" huhu , kat dunia ni takda yang bukan ujian pun :) #bismillah 





2014

.semakin meningkat  usia aku, aku semakin mengecik  . 
bukan nak membesaq.
.petanda makin comel.



 .aku tak patut gundah gulana, sedih bila aku ingatkan doa aku yang Allah tak bagi, sebab pemberian yang Allah bagi selama ni aku tolak! Kenapa aku tak ingat semua tu?  Aku sedih fikir doa-doa aku, impian yang aku nak, sedangkan pemberian Dia dengan penuh kasih sayang aku tak terfikir. Yeah,  oh Allah if i lose my hope,  remind me that YOur plans are better than my dreams.

.abis cerita muhung , ikut ampa la nak percaya ka tak .

adiOs.




Monday, August 18, 2014

we are all Al-Qassam

Jadilah kita semua Al-Qassam bermula hari ini





Melihat Al-Qassam daripada aspek gerakan ketenteraan semata-mata adalah satu pandangan sisi yang kurang tepat. Hakikatnya Al-Qassam adalah lebih luas daripada itu.

Kita biasa membaca berkenaan dengan pemilihan ahli-ahli Al-Qassam yang mempunyai syarat-syarat yang amat ketat dan tidak sekadar meliputi kemampuan tubuh badan yang pada kebiasaanya menjadi penilaian gerakan ketenteraan biasa. Al-Qassam menyedari kemampuan tubuh badan tidak menjamin apa-apa tanpa adanya kekuatan ruh dan jiwa, yang menjadi asas kepada sebuah perjuangan Islam. Dengan kekuatan inilah, para pejuang Islam mampu untuk mengalahkan gerombolan tentera yang lebih ramai dan mempunyai kelengkapan persenjataan yang lebih hebat:


قَالَ ٱلَّذِينَ يَظُنُّونَ أَنَّهُم مُّلَـٰقُواْ ٱللَّهِ ڪَم مِّن فِئَةٍ۬ قَلِيلَةٍ غَلَبَتۡ فِئَةً۬ ڪَثِيرَةَۢ بِإِذۡنِ ٱللَّهِ‌ۗ

Berkata pula orang-orang yang yakin bahawa mereka akan menemui Allah: Berapa banyak (yang pernah terjadi), golongan yang sedikit berjaya menewaskan golongan yang banyak dengan izin Allah

 (Surah Al-Baqarah: 249)



Kemenangan itu datang daripada Allah SWT, Tuhan sekelian alam yang menyusun segala aturan di bumi dan di langit daripada sekecil-kecil perkara hinggalah kepada sebesar-besar perkara. KepadaNyalah segala yang dilangit dan di bumi, dan tenteraNya bukan sahaja manusia, bahkan segala apa yang berada di langit dan di bumi.

وَلِلَّهِ جُنُودُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ‌ۚ وَكَانَ ٱللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا

Dan Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menyeksa orang-orang yang derhaka) dan Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

(Surah Al-Fath :7)



Itulah keyakinan al-Qassam. Al-Qassam mendidik ahlinya untuk menewaskan musuh yang berada dalam setiap jiwa daripada mereka sebelum menewaskan musuh yang berada di luar. Mereka amat yakin orang yang kalah dalam pertempuran di dalam jiwa mereka tidak akan mampu untuk berhadapan dengan musuh luaran. Mereka faham seperti mana yang disebut oleh Saidina Umar Al-Khattab dalam sebuah surat yang dihantar kepada Saad bin Abi Waqas yang berada dalam medan peperangan:

فإني آمرك و من معك من الأخيار بتقوى الله على كل حال، فإن تقوى الله أفضل العدة على العدو، و أقوى المكيدة في الحرب، و آمرك و من معك أن تكونوا أشد احتراسا من المعاصي منكم من عدوكم، فإن ذنوب الجيش أخوف عليهم من عدوهم، و إنما ينصر المسلمون بمعصية عدوهم لله، و لولا ذلك لم تكن لنا بهم قوة، لأن عددنا ليس كعددهم، و لا عدتنا كعدتهم، فإن استوينا في المعصية كان لهم الفضل علينا في القوة، و إلا ننصر عليهم بفضلنا، لن نغلبهم بقوتنا.

Aku  memerintahkan kamu dan orang-orang yang bersama kamu(tentera –tentera islam) agar bertaqwa kepada Allah dalam setiap perkara. Kerana taqwa kepada Allah itu adalah sebaik-baik kelengkapan perang melawan musuh dan sebaik-baik tipu helah di dalam peperangan. Aku (Umar Al-Khattab) memerintahkan kamu dan mereka yang bersamamu supaya sentiasa berjaga-jaga dan berwaspada daripada melakukan maksiat dan dosa.Kerana dosa-dosa para perajurit itu lebih aku takuti daripada musuh-musuh yang datang menentang. Sesungguhnya orang-orang islam mendapat kemenangan dengan sebab berlakunya maksiat di kalangan musuh-musuh mereka kepada Allah.Kalaulah bukan kerana itu,tentu sahaja tidak ada kekuatan bagi kita menghadapi mereka(musuh-musuh).Bilangan kita jelas kurang dari jumlah bilangan musuh dan kelengkapan perang musuh jauh lebih baik daripada kelengkapan perang kita. Jika kita sama melakukan maksiat seperti mereka, mereka akan mempunyai kelebihan ke atas kita kerana kekuatan mereka. Jika kita tidak melakukan maksiat (sedangkan mereka melakukannya), maka kita akan menang merana kelebihan tersebut. Sesungguhnya kita tidak akan mampu mengalahkan mereka kerana kekuatan kita”.

Inilah keyakinan al-Qassam. Keyakinan yang sehingga sekarang ini, tentera Isreal dengan segala kekuatan persenjataan mereka tidak dapat mengalahkan tentera Allah ini.

Penjara terbuka Gaza mengajar al-Qassam agar tidak menyerah kalah. Seterusnya, Al-Qassam mengajar kepada kita dan dunia seluruhnya akan erti kemerdekaan yang sebenar walaupun masih duduk dalam penjara terbuka Gaza ini. Kemerdekaan yang bertunjangkan kepada tauhid dengan menyerahkan segala urusan kepada Allah SWT walaupun seluruh dunia bersatu untuk menghancurkan mereka. Inilah ciri paling besar ada pada setiap jiwa-jiwa Al-Qassam, mereka telah membenarkan baiah mereka pada Allah SWT lalu Allah SWT menyempurnakan janji-janji mereka.

مِّنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ رِجَالٌ۬ صَدَقُواْ مَا عَـٰهَدُواْ ٱللَّهَ عَلَيۡهِ‌ۖ فَمِنۡهُم مَّن قَضَىٰ نَحۡبَهُ ۥ وَمِنۡہُم مَّن يَنتَظِرُ‌ۖ وَمَا بَدَّلُواْ تَبۡدِيلاً۬ (٢٣) لِّيَجۡزِىَ ٱللَّهُ ٱلصَّـٰدِقِينَ بِصِدۡقِهِمۡ

Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. (23) (Berlakunya yang demikian) supaya Allah membalas orang-orang yang benar disebabkan kebenaran mereka

(Surah Al-Ahzab 23-24)

Menjadi Al-Qassam adalah bermaksud membebaskan belenggu-belenggu hawa nafsu yang mengikat dalam jiwa kita, yang menghalang kita daripada berasa izzah dengan Islam .Berjihad sebagai seorang Al-Qassam pada seluruh umat Islam di seluruh dunia, bukanlah bermaksud mengangkat senjata persenjataan, tetapi tetap berjuang dan memelihara agama Islam daripada dirobek oleh musuh, sama ada dari sudut fizikalnya mahupun pemikirannya. Jangan salah faham. Kenyataan ini tidak sama sekali menafikan bahawa jihad secara peperangan adalah jihad yang tertinggi. Itu sudah pasti. Hanya jiwa Muslim yang tewas sahaja yang akan menafikannya. Namun, seperti mana kata Imam Hassan al-Banna, wasilah jihad itu pelbagai bersesuaian dengan keadaan dan suasana:

فأولها إنكار القلب، وأعلاها القتال في سبيل الله، وبين ذلك الجهاد باللسان والقلم واليد، وكلمة الحق عند السلطان الجائرولا تحيا الدعوة إلا بالجهاد

Peringkat pertamanya adalah mengingkari dari hati, peringkat tertingginya adalah berjihad di jalan Allah. Antara kedua martabat ini: Jihad lidah, pena, tangan dan perkataan yang benar kepada pemerintah yang zalim. Dakwah ini tidak akan hidup kecuali dengan jihad

Dengarkanlah kata Imam. “Dakwah ini tidak akan hidup kecuali dengan jihad”.

Menjadi Al-Qassam kepada kita bermaksud, kita mempunyai jiwa besar dan kental seperti mereka, menyelusuri jalan jihad seperti mereka. . Menjadi al-Qassam kepada kita ialah dengan mengikut jejak langkah mereka, sanggup menyerahkan segalanya untuk kemenangan dan kejayaan Islam, dan kita mestilah juga mempunyai cita-cita syahid seperti mereka.

 عن أبي ثابت، وقيل: أبي سعيد، وَقيل :أبي الو ليد، سهل ابن حُنَيْفٍ وَهُوَ بدريٌّ – رضي الله علنه – أنَّ النَّبي – صلى الله عليه وسلم -،قَالَ:”مَنْ سَأَلَ الله تَعَالَى الشَّهَدةَ بِصِدْقِ بلَّغَهُ مَنَازِلَ الشَّهَدَاءِ وَإِنْ مَاتَ عَلَى فِرَاشِهِ”. رواه مسلم

Daripada Abu Tsabit, ada yang mengatakan, Abu Said, dan ada pula yang mengatakan : Abu al-Walid, Sahal ibn Hunaif, iaitu seorang sahabat yang pernah menyertai Perang Badar (r.a), bahawa Nabi s.a.w bersabda:“Sesiapa memohon kepada Allah Ta’ala kematian secara syahid dengan benar dan jujur, maka dia disampaikannya kepada kedudukan para syuhada’, meskipun dia meninggal dunia di atas katil tidurnya.”

(Riwayat Muslim)

Simbol Al-Qassam bukanlah hanya senjata tetapi jiwa yang merdeka. Simbol al-Qassam bukanlah hanya senjata, tetapi jasad dan nyawa yang telah diberikan untuk dakwah dan jihad Islam ini. Simbol al-Qassam bukan hanya di Palestin, tetapi di seluruh dunia. Pemuda al-Qassam bukan hanya di Palestin. Pemuda al-Qassam juga ada di sini. Al-Qassam bukan hanya lambang senjata semata. Al-Qassam hakikatnya adalah lambang kemulian umat Islam hari ini!


.







Hadirkanlah al-Qassam itu dalam jiwa setiap kita. Kegemilangan Islam pasti akan dijulang apabila setiap seorang daripada kita adalah al-Qassam itu. Laungkan wahai saudara:

#weareallalqassam

Prof Madya Dr Aznan Hasan
Pengerusi Majlis Ulama ISMA (MUIS)

here


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD

Labels