CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 31, 2015

Hari terakhir 2015.

Salam. 

Berat rasanya nak capai kalendar 2016 yang dah tersedia atas meja. Berat sebab 2015 penuh dengan warna dalam masa yang sama tak sabar nak hadapi 2016 yang penuh kejutan.  Kalau 2015 tahun terbaik, mengharap 2016 berganda ganda baik. :p

Jom buka buku baru pula, bersihkan segala yang kotor, bersihkan dosa dosa lalu. Pastikan bersih. 


" Islam itu bermula dengan dagang, dan ia akan kembali dengan dagang seperti mulanya, beruntunglah mereka yang dagang. (pelik) "




2015 journey. 
Alhamdulillah for this happiness. 


365 of 365 ; Thanks to those who stay and thanks to those who left. All the memories of 2015, I will always remember in my mind. Will be missed 2015. Such the time of my life, what a great year indeed.


Sunday, December 13, 2015

Welcoming 2016.


Salam.


“why people always walk away from our life?” 
He asked me.

I looked into the sky and said, 
“we can’t own people. we can only love them.”


13 things I’ve learned from 2015 :

1. Allah’s plans are better than our dreams

2. Being just with yourself comes first

3. Patience is truly the most beneficial attribute of a believer

4. Replace every sigh with ‘Alhamdulillah’

5. Allah works in beautiful ways

6. Eating that cookie will not ruin you

7. Draining toxic people from your life is by far the best decision you’ll ever make

8. Your smile can brighten at least one person’s day, so smile more

9. Keep making endless duaa

10. Never lose trust in Allah

11. You’re allowed to say no to people

12. Sometimes the best thing you can do for someone is just simply listen

13. When in doubt, make Sujood

Alhamdulillah, too many good news at the end of this year and i'm ready to accept it into my life.
Yeep Pi Ya Ya.

Guess it is the good beginning for 2016. Just continue the journey according to HIS plan. May Allah ease your journey too. InshaAllah.



Welcoming 2016.

#strongIndependentWoman
#JOYinTheJourney 




Sunday, November 15, 2015

As simple as me.


Salam.


If you treat me kindly, i will give you kindness. 
If you treat me with love, i will give you love. 


If you treat me cruelly, 
i won't give you anything 
because you won't see me again...


Thursday, November 12, 2015

Cherish.

...bismillah..


Cherish your beautiful memories for sometimes these are the blessings that you are left with.
.


 I repeatedly look at this photo and smile for no reason, am not craZy for sure, haha. Hapy beday to the boss whom i respect the most. ^^, oh how much i love you.
 :')


The day that I was dreaming, walkin like i'm the cinderella with the project team on the stage. So here's my mini-Japan? Masa aku mimpi tu, waktu puncak duha. Hari tu, tidur lepas Subuh sebab ngantuk sangat. Allah, kalau inilah dan di sinilah punca pendapatan yang berkat dan baik buat agamaku, Alhamdulillah. Semoga dipanjangkan jodoh dengan rezeki yang baik. Aminn.



.



Sunday, October 18, 2015

10 Negara Terbaik Di Dunia Untuk Menetap Di Luar Negara.

bismillah






Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
Purnama menerangi gelapku
Dan bila fajar menjelma
Itu permulaan hari baru

Ekeke, dulu masa aku belum sempat tamatkan pengajian , aku ada nyatakan hasrat aku kat Mak,

'' lepas habis belajar ni , kak nak kerja kat Jepun, '' amboi... Haha..

'' selagi tak kawin, hang jangan nak berangan kat sana !''

Nampaknya terpaksa lupakan hasrat nak survive sorang kat negara orang.. Niat nak teruskan hidup kat negara orang sensorang, pelik ka impian ni? Independent yang tersekat di skala ke empat! Haha. Kenapa Jepun? Adab woss, adab tinggi mereka. Adab dan sikap (attitude) tahap tinggi. Tapi lepas ada kedudukan yang boleh dikatakan agak stabil di negara sendiri dan Mak Abah depan mata hari-hari. Keramatku di sini, nak apa lagi kan? #insyaAllah


Nak jadi Uwais Al-Qarni! 
Uwais versi perempuan, 
meski diri tak layaknya. :(




Kat sini, aku nak kongsi beberapa buah negara yang anak-anak muda boleh jadikan destinasi untuk survive tapi memilih luar dari negara sendiri, info ni aku dapat dari blog http://www.huffingtonpost.com/

Lepas baca blog tu ku noticed satu nama negara yang pertama kali aku dengar '' Malta '' dan banyak-banyak negara yang tersenarai aku tertarik pada Malta country yang baru pertama kali aku dengar, kenapa? Sebab kat situ kebanyakan majikan sangat pentingkan work - life balance. Yeaayy. FYI, awak kalau pernah capai keseimbangan kerja dan hidup awak akan sedar betapa nikmatnya perasaan itu dan berpendapatan tinggi bukan lagi prioriti awak melainkan awak berpewatakan antogonis yang mementingkan kebendaan semata mata..






Cikedaud.


10 Negara Terbaik Di Dunia Untuk Menetap di Luar Negara :

Pernah berfikir untuk berpindah ke luar negara? Meninggalkan seluruh hidup anda di belakang untuk sebuah pulau syurga atau separuh jalan bandar yang meriah di seluruh dunia mungkin bunyi seperti mimpi, tetapi bagi berjuta-juta ekspatriat, kehidupan di luar negara adalah satu realiti. Sama ada ia adalah untuk kerja, kualiti hidup yang lebih baik, atau untuk cinta, terdapat banyak sebab-sebab mengapa orang membuat langkah besar.

InterNations, rangkaian global terbesar bagi orang-orang yang tinggal dan bekerja di luar negara, baru-baru ini meminta 14,400 ekspatriat dari seluruh dunia mengenai kehidupan mereka di luar negara untuk tahunan kajian Expat Insider. Ekspatriat menjawab soalan mengenai pelbagai aspek kehidupan seharian di rumah baru mereka, seperti kualiti hidup, kemudahan menetap di, bekerja di luar negara, kehidupan keluarga, kewangan peribadi, dan kos sara hidup.


Aku memang memilih dalam lingkungan mana untuk aku berada, orang yang selalu negatif sangatlah mengecewakan terpaksa disingkirkan. Tapi kali ini, Dia hantar tanpa aku perlu memilih. Terkadang rasa, inilah mini-Japan ku. 


Project Department, The Client.

Surrounded by positive and high attitude people feels like i'm in Japan so, this is my mini Japan.

This is friends of Heaven on Earth.
Rily in love with their character. ;)




Destinasi popular seperti Perancis, Jepun atau UK segera mungkin datang ke fikiran apabila anda mula berkhayal tentang di mana untuk bergerak, tetapi ekspatriat di seluruh dunia telah menilai destinasi berikut sebagai sepuluh tempat-tempat untuk tinggal di luar negara pada tahun 2015:

1. Ecuador
Ecuador muncul sebagai pemenang jelas apabila ia datang kepada ekspatriat destinasi. Bagi tahun kedua berturut-turut, ia telah disenaraikan sebagai negara terbaik di dunia di kalangan kedua-dua lelaki dan wanita.

2. Mexico

Kebimbangan keselamatan diketepikan, lebih empat daripada lima ekspatriat mengatakan bahawa membiasakan diri dengan budaya tempatan di Mexico umumnya mudah, dan lebih 90 peratus menghargai keramahan penduduk Mexico.

3. Malta
Menurut responden kajian, Malta adalah destinasi terbaik untuk bekerja di luar negara. Kepuasan kerja secara keseluruhan adalah tinggi, dan dua pertiga daripada responden atau lebih umumnya gembira dengan prospek mereka kerjaya, keseimbangan kerja dan kehidupan, dan jam kerja.

4. Singapura
Sebagai salah satu Harimau Asia, Singapura adalah destinasi yang menarik bagi mereka yang mencari pekerjaan berpendapatan tinggi. Taraf hidup yang sangat baik, kualiti penjagaan kesihatan dan infrastruktur pengangkutan tempatan, dan juga kekurangan halangan bahasa, adalah apa yang kebanyakan rayuan kepada ekspatriat di sini.

5. Luxembourg
Dua pertiga daripada ekspatriat umumnya gembira dengan jaminan pekerjaan mereka di Luxembourg, tetapi prospek kerjaya dan keseimbangan kerja dan kehidupan mereka juga dianggap sebagai campur oleh responden kajian bekerja keras.

6. New Zealand
Majoriti jelas ekspatriat mendapati pilihan percutian terkemuka yang tersedia di New Zealand yang cemerlang. Persekitaran yang menyenangkan dan budaya tempatan santai membuat ekspatriat berasa seperti di rumah sendiri.

7. Thailand
Walaupun persekolahan mahal untuk kanak-kanak ekspatriat, kos umumnya sara hidup yang rendah, penduduk tempatan dan cuaca yang baik adalah beberapa banyak sebab mengapa 87 peratus daripada ekspatriat adalah keseluruhan berpuas hati dengan kehidupan di Thailand.

8. Panama

Ekspatriat di Panama mempertimbangkan kebahagiaan peribadi mereka telah meningkat sejak berpindah di sana. Malah, 14 peratus responden telah memilih untuk berpindah di sana semata-mata untuk kualiti hidup yang lebih baik.

9. Kanada

Empat daripada lima ekspatriat menegaskan keramahan penduduk tempatan ke arah penduduk asing, yang membuat mereka berasa dialu-alukan di Kanada. Banyak ekspatriat juga memuji aktiviti masa lapang yang ada, dan ibu bapa membesarkan anak-anak di Kanada menghargainya sebagai destinasi mesra keluarga dengan memberi kesan positif kepada kehidupan keluarga dan anak-anak mereka kesejahteraan.

10. Australia
Serta iklim yang besar, pemandangan yang indah, dan peluang bercuti banyak, ia adalah sifat yang ramah di Australia yang ekspatriat suka. Empat per lima daripada ekspatriat merasa mudah untuk mendapatkan digunakan untuk "Aussie" budaya dan berasa seperti di rumah turun di bawah.


*Ekspatriat adalah mana-mana orang atau golongan yang hidup di negara-negara lain dimana ianya disebabkan kebolehan serta sumbangannya. Dalam penggunaan biasa, istilah ini sering digunakan dalam konteks 'profesional yang dihantar ke luar negara oleh syarikat-syarikat mereka', berbanding dengan kakitangan tempatan diupah. Dalam erti kata lain, ia disebabkan faktor-faktor sosio-ekonomi kerana profesional atau kemahiran yang tinggi maka ianya diterima oleh sesebuah negara dan termasuk di dalam golongan ekspatriat, manakala buruh manual yang telah berpindah ke negara lain untuk mendapatkan lebih banyak wang mungkin dilabelkan sebagai 'pendatang'. Tidak ada definisi yang khusus ditetapkan dan penggunaannya/maknanya tidak berbeza bergantung keutamaan dan konteks serta individu.
-wikiPedia




Jepang tetap tak tersenarai.
Fav country since i was a kid. Heee.

Angan tu masih ada tapi sekarang lebih kepada menghargai apa yang ada dan 'upgrade' kepada yang lebih baik.. :)



Segala-galanya anugerah,
Dan
Segala-galanya pinjaman & dugaan,
Allah.

Pandanglah dengan hikmah.

Till then, nite people.


;)



Saturday, October 3, 2015

Terima kasih.


bismillah.

*Boleh jadi


Orang paling bijak itu, boleh jadi paling banyak menelan kehidupan yang menyakitkan, tersakiti oleh sekitarnya. Tapi dia memilih menjadikannya pelajaran berharga.

Orang paling baik itu, boleh jadi paling kesepian, ditinggalkan oleh sekitarnya. Tapi dia memilih menjadikannya alasan untuk terus berbuat baik, kerana dia tahu tidak enaknya sendiri.

Orang paling berani itu, boleh jadi paling penakut, tersudutkan. Tapi dia tidak punya pilihan lagi, memutuskan mulai berani.

Orang paling kuat itu, boleh jadi paling sering menangis, tergugu, terisak. Tapi dia memilih melakukannya diam-diam, untuk kemudian menyeka wajah, tersenyum di luar, menjadi lebih kuat setiap hari.

Nasihat lama itu selalu menarik untuk difikirkan. Kerana kita selalu punya kesempatan menjadikan segala hal sebagai pelajaran. Bukan sebaliknya. Pilihan selalu ada di tangan kita.



Semoga ikhlas untuk terus tersenyum..
Terima kasih segala-galanya...




Sunday, August 16, 2015

'What kind of man are you looking for?'







Just saw this around Facebook. Ladies, this is wisdom right here!
Photo c/o Lea Angelica Yosalina .

In a brief conversation, a man asked a woman he was pursuing the question: 'What kind of man are you looking for?' 

She sat quietly for a moment before looking him in the eye & asking, 'Do you really want to know?' 
Reluctantly, he said, 'Yes.'

She began to expound, 'As a woman in this day & age, I am in a position to ask a man what can you do for me that I can't do for myself? I pay my own bills. I take care of my household without the help of any man... or woman for that matter. I am in the position to ask, 'What can you bring to the table?' 
The man looked at her. Clearly he thought that she was referring to money.
She quickly corrected his thought & stated, 'I am not referring to money. I need something more. I need a man who is striving for excellence in every aspect of life. 

He sat back in his chair, folded his arms, & asked her to explain. 
She said, 'I need someone who is striving for excellence mentally because I need conversation & mental stimulation. I don't need a simple-minded man. I need someone who is striving for excellence spiritually because I don't need to be unequally yoked...believers mixed with unbelievers is a recipe for disaster. I need a man who is striving for excellence financially because I don't need a financial burden. I need someone who is sensitive enough to understand what I go through as a woman, but strong enough to keep me grounded. I need someone who has integrity in dealing with relationships. Lies and game-playing are not my idea of a strong man. I need a man who is family-oriented. One who can be the leader, priest and provider to the lives entrusted to him by God. 

I need someone whom I can respect. In order to be submissive, I must respect him. I cannot be submissive to a man who isn't taking care of his business. I have no problem being submissive...he just has to be worthy. 

And by the way, I am not looking for him...He will find me. He will recognize himself in me. He may not be able to explain the connection, but he will always be drawn to me. God made woman to be a help-mate for man. I can't help a man if he can't help himself. 

When she finished her spiel, she looked at him. He sat there with a puzzled look on his face. He said, 'You are asking a lot. 
She replied, "I'm worth a lot". 

Send this to every woman who's worth a lot.... and every man who has the brains to understand!!


Friday, July 10, 2015

bebaskan.







memaafkan tanpa meminta gantirugi pada kerosakan harta,
memaafkan diringi linangan air mata...



semoga di bawah naungan Allah kelak...




Saturday, January 10, 2015

Because...






Ai dun wanna break their trust on me...:)




Further my studies?



Bismillah ;


Further my studies, and now I've been thinking about it lately, does it ever drive me crazy? What do you tink? Ini mungkin akan jadi kenyataan atau hanya mimpi sahaja... 




Mana awak hilang pelangi? Puas saya cari.
#perempuanKecil




Half of my conversation between me and my couzie :

Sedara mara sebelah abah panggil Mija okay, hahaha. 
Nama manja aku macam-macam jugak.


Angah : Ok. Why not buat full. 2 tahun. Sabar sket.. Malam buat la part time keje..

Mija : 2 tahun eh? Tapi Mija takmau lepas kerja ni... Lepas dapat kerja ni baru berasa nak sambung stady.. Kalau tak, Mija mana ada hati nak sambung...

Angah : Ohhh. Buat kat USM la.. Ade part time?

Mija : Alrite, tumpang duk bujang... Dah kawin ada nak mau belajaq.. Muahaha..

Angah : Sayaaanggggg.. Angah waktu belajar bertunang kawen pregnant n buat thesis waktu Qawiem baru lahir ok.. Challenge me dik.. I know u can...

Mija : Yaka... Tak tau .. Hehehe.. Lagi berkobar 

Angah : Hahaha ..Waktu anak no 3 yg angah gred pre master tu angah dalam pantang.. 


Mija : Dulu.. Orang memanjang suruh sambung stady.. Mija pikir.. Kenapa la depa ni sibuk2 suruh sambung entah... Pasal tak minat sama Kot.. Lepas keja dengan environment yang best.. Minat to mai..

Angah : Bagusss.. Minat tu mai jgn kill the desire.. Org suh sambung sbb xmo kite hilang momentum.. Tell u part time kt uitm very tough.. Kelas habis kul 11 mlm everyday tu biasa je.. Bile pikir balik nk nangis.. Hahahha.. So ape tunggu lagi...
Pergi USM tanye awak nak sambung n ape yang dia bole tolong.. Good luck couzieeee...


Suka Angah ni, she's my couzie and she is a strong woman, bila aku cakap payah sambung belajar bila dah kahwin, takda dia bash aku pun. My negative thought, dia positifkan..





Jangan amek serius sangat sebab aku suka memain... Satgi ada jugak masuk minang terus dah aku takmau kahwin lagi... Muahaha.. Pais ada nasihat pikir elok elok, nanti kena selalu turun KL bukan keja senang.

PLK vs PJJ.  

PLK (Pengajian Luar Kampus)
Jadual macam orang full-time tapi lepas opis hour.
Butterworth - KL. 
Stay KL bolehlah aku ambil PLK.
Tak munaSarawak untuk aku yang kerja dekat Penang dengan jurusan yang hanya ada dekat KL. Masalahnya aku takmau full-time sebab takmau terlepas kerja.

PJJ (Pengajian Jarak Jauh)
Untuk orang bekerja jugak tapi kelas weekend, sesuai la untuk yang kerja kat Penang tapi ambil kursus kat KL.





Muda gi kekakak kekabang, marilah tuntut ilmu sampai lebam... Persetankan kata-kata mereka yang sekarang ni


"susah nak dapat kerja, belajar teruk-teruk apanya? Berlagak kerja dalam aircond duit takdak jugak. Ikut sunnah Nabi, berniaga, kaut 9/10''


Tapi perlekeh orang tuntut ilmu? Ikut sunnah apa ni? Perlekeh jurutera jurutera yang makan gaji tapi tak fikir pulak bangunan yang dia jejak tu hasil titik peluh jurutera. Rasa hebat bila pikir dapat kaut 9/10? Yang makan gaji perlekeh yang bisnes, yang bisnes perlekeh yang makan gaji, aku perati ja perangai hangpa ni. You just do what you love. Thats it.





Nak habaq kata aku tak ambik lagipun diploma aku... 
Jangan mereput dah la.. Bukan senonoh sangat aku pun, kuliah kok tingkap ja, Muahaha... Mengenang zaman belajar dulu-dulu... Zaman kerja baru dapat kesedaran pentingnya tuntut ilmu, bukan saja-saja Allah hantar kita kat bidang tu. Semoga kejujuran kita juga menjadi sumbangan untuk Islam. Tapi tuntut ilmu bukan dekat institusi saja kan? Di mana mana sahaja pun boleh. 
.
. “Indeed what is to come will be better for you than what has gone by.” [Ad-Duha, 93:4]






Aku cakap kat Ms. Ho nak sambung belajar, berubah air muka dia. Dia ingat aku nak berhenti keja? Haha. Dah dia treat aku macam anak dia. Aku tau, dia nak aku stay. Aku pun okay kerja situ. Bila cakap kelas weekend, dia memang galakkan aku sambung. Asalkan jangan benti keja. 



Butterworth - KL.


Spesifik untuk binaan tak dibuka di utara untuk PJJ, buat masa ni lah, ke depan aku tak tau. As a single wowan kelas weekend, Isnin terus kerja. Banyak buruk dari baik so Ai decided not to further my study yet. Takat sini atau tahap tinggi lagi? Apa pun Aiman tak kesyah... Sebab apa yang Allah tentukan untuk aku, itulah yang terbaik.


=')







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD

Labels