CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, January 10, 2015

Further my studies?



Bismillah ;


Further my studies, and now I've been thinking about it lately, does it ever drive me crazy? What do you tink? Ini mungkin akan jadi kenyataan atau hanya mimpi sahaja... 




Mana awak hilang pelangi? Puas saya cari.
#perempuanKecil




Half of my conversation between me and my couzie :

Sedara mara sebelah abah panggil Mija okay, hahaha. 
Nama manja aku macam-macam jugak.


Angah : Ok. Why not buat full. 2 tahun. Sabar sket.. Malam buat la part time keje..

Mija : 2 tahun eh? Tapi Mija takmau lepas kerja ni... Lepas dapat kerja ni baru berasa nak sambung stady.. Kalau tak, Mija mana ada hati nak sambung...

Angah : Ohhh. Buat kat USM la.. Ade part time?

Mija : Alrite, tumpang duk bujang... Dah kawin ada nak mau belajaq.. Muahaha..

Angah : Sayaaanggggg.. Angah waktu belajar bertunang kawen pregnant n buat thesis waktu Qawiem baru lahir ok.. Challenge me dik.. I know u can...

Mija : Yaka... Tak tau .. Hehehe.. Lagi berkobar 

Angah : Hahaha ..Waktu anak no 3 yg angah gred pre master tu angah dalam pantang.. 


Mija : Dulu.. Orang memanjang suruh sambung stady.. Mija pikir.. Kenapa la depa ni sibuk2 suruh sambung entah... Pasal tak minat sama Kot.. Lepas keja dengan environment yang best.. Minat to mai..

Angah : Bagusss.. Minat tu mai jgn kill the desire.. Org suh sambung sbb xmo kite hilang momentum.. Tell u part time kt uitm very tough.. Kelas habis kul 11 mlm everyday tu biasa je.. Bile pikir balik nk nangis.. Hahahha.. So ape tunggu lagi...
Pergi USM tanye awak nak sambung n ape yang dia bole tolong.. Good luck couzieeee...


Suka Angah ni, she's my couzie and she is a strong woman, bila aku cakap payah sambung belajar bila dah kahwin, takda dia bash aku pun. My negative thought, dia positifkan..





Jangan amek serius sangat sebab aku suka memain... Satgi ada jugak masuk minang terus dah aku takmau kahwin lagi... Muahaha.. Pais ada nasihat pikir elok elok, nanti kena selalu turun KL bukan keja senang.

PLK vs PJJ.  

PLK (Pengajian Luar Kampus)
Jadual macam orang full-time tapi lepas opis hour.
Butterworth - KL. 
Stay KL bolehlah aku ambil PLK.
Tak munaSarawak untuk aku yang kerja dekat Penang dengan jurusan yang hanya ada dekat KL. Masalahnya aku takmau full-time sebab takmau terlepas kerja.

PJJ (Pengajian Jarak Jauh)
Untuk orang bekerja jugak tapi kelas weekend, sesuai la untuk yang kerja kat Penang tapi ambil kursus kat KL.





Muda gi kekakak kekabang, marilah tuntut ilmu sampai lebam... Persetankan kata-kata mereka yang sekarang ni


"susah nak dapat kerja, belajar teruk-teruk apanya? Berlagak kerja dalam aircond duit takdak jugak. Ikut sunnah Nabi, berniaga, kaut 9/10''


Tapi perlekeh orang tuntut ilmu? Ikut sunnah apa ni? Perlekeh jurutera jurutera yang makan gaji tapi tak fikir pulak bangunan yang dia jejak tu hasil titik peluh jurutera. Rasa hebat bila pikir dapat kaut 9/10? Yang makan gaji perlekeh yang bisnes, yang bisnes perlekeh yang makan gaji, aku perati ja perangai hangpa ni. You just do what you love. Thats it.





Nak habaq kata aku tak ambik lagipun diploma aku... 
Jangan mereput dah la.. Bukan senonoh sangat aku pun, kuliah kok tingkap ja, Muahaha... Mengenang zaman belajar dulu-dulu... Zaman kerja baru dapat kesedaran pentingnya tuntut ilmu, bukan saja-saja Allah hantar kita kat bidang tu. Semoga kejujuran kita juga menjadi sumbangan untuk Islam. Tapi tuntut ilmu bukan dekat institusi saja kan? Di mana mana sahaja pun boleh. 
.
. “Indeed what is to come will be better for you than what has gone by.” [Ad-Duha, 93:4]






Aku cakap kat Ms. Ho nak sambung belajar, berubah air muka dia. Dia ingat aku nak berhenti keja? Haha. Dah dia treat aku macam anak dia. Aku tau, dia nak aku stay. Aku pun okay kerja situ. Bila cakap kelas weekend, dia memang galakkan aku sambung. Asalkan jangan benti keja. 



Butterworth - KL.


Spesifik untuk binaan tak dibuka di utara untuk PJJ, buat masa ni lah, ke depan aku tak tau. As a single wowan kelas weekend, Isnin terus kerja. Banyak buruk dari baik so Ai decided not to further my study yet. Takat sini atau tahap tinggi lagi? Apa pun Aiman tak kesyah... Sebab apa yang Allah tentukan untuk aku, itulah yang terbaik.


=')







0 Orang Terkentut:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD