CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 18, 2015

10 Negara Terbaik Di Dunia Untuk Menetap Di Luar Negara.

bismillah






Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
Purnama menerangi gelapku
Dan bila fajar menjelma
Itu permulaan hari baru

Ekeke, dulu masa aku belum sempat tamatkan pengajian , aku ada nyatakan hasrat aku kat Mak,

'' lepas habis belajar ni , kak nak kerja kat Jepun, '' amboi... Haha..

'' selagi tak kawin, hang jangan nak berangan kat sana !''

Nampaknya terpaksa lupakan hasrat nak survive sorang kat negara orang.. Niat nak teruskan hidup kat negara orang sensorang, pelik ka impian ni? Independent yang tersekat di skala ke empat! Haha. Kenapa Jepun? Adab woss, adab tinggi mereka. Adab dan sikap (attitude) tahap tinggi. Tapi lepas ada kedudukan yang boleh dikatakan agak stabil di negara sendiri dan Mak Abah depan mata hari-hari. Keramatku di sini, nak apa lagi kan? #insyaAllah


Nak jadi Uwais Al-Qarni! 
Uwais versi perempuan, 
meski diri tak layaknya. :(




Kat sini, aku nak kongsi beberapa buah negara yang anak-anak muda boleh jadikan destinasi untuk survive tapi memilih luar dari negara sendiri, info ni aku dapat dari blog http://www.huffingtonpost.com/

Lepas baca blog tu ku noticed satu nama negara yang pertama kali aku dengar '' Malta '' dan banyak-banyak negara yang tersenarai aku tertarik pada Malta country yang baru pertama kali aku dengar, kenapa? Sebab kat situ kebanyakan majikan sangat pentingkan work - life balance. Yeaayy. FYI, awak kalau pernah capai keseimbangan kerja dan hidup awak akan sedar betapa nikmatnya perasaan itu dan berpendapatan tinggi bukan lagi prioriti awak melainkan awak berpewatakan antogonis yang mementingkan kebendaan semata mata..






Cikedaud.


10 Negara Terbaik Di Dunia Untuk Menetap di Luar Negara :

Pernah berfikir untuk berpindah ke luar negara? Meninggalkan seluruh hidup anda di belakang untuk sebuah pulau syurga atau separuh jalan bandar yang meriah di seluruh dunia mungkin bunyi seperti mimpi, tetapi bagi berjuta-juta ekspatriat, kehidupan di luar negara adalah satu realiti. Sama ada ia adalah untuk kerja, kualiti hidup yang lebih baik, atau untuk cinta, terdapat banyak sebab-sebab mengapa orang membuat langkah besar.

InterNations, rangkaian global terbesar bagi orang-orang yang tinggal dan bekerja di luar negara, baru-baru ini meminta 14,400 ekspatriat dari seluruh dunia mengenai kehidupan mereka di luar negara untuk tahunan kajian Expat Insider. Ekspatriat menjawab soalan mengenai pelbagai aspek kehidupan seharian di rumah baru mereka, seperti kualiti hidup, kemudahan menetap di, bekerja di luar negara, kehidupan keluarga, kewangan peribadi, dan kos sara hidup.


Aku memang memilih dalam lingkungan mana untuk aku berada, orang yang selalu negatif sangatlah mengecewakan terpaksa disingkirkan. Tapi kali ini, Dia hantar tanpa aku perlu memilih. Terkadang rasa, inilah mini-Japan ku. 


Project Department, The Client.

Surrounded by positive and high attitude people feels like i'm in Japan so, this is my mini Japan.

This is friends of Heaven on Earth.
Rily in love with their character. ;)




Destinasi popular seperti Perancis, Jepun atau UK segera mungkin datang ke fikiran apabila anda mula berkhayal tentang di mana untuk bergerak, tetapi ekspatriat di seluruh dunia telah menilai destinasi berikut sebagai sepuluh tempat-tempat untuk tinggal di luar negara pada tahun 2015:

1. Ecuador
Ecuador muncul sebagai pemenang jelas apabila ia datang kepada ekspatriat destinasi. Bagi tahun kedua berturut-turut, ia telah disenaraikan sebagai negara terbaik di dunia di kalangan kedua-dua lelaki dan wanita.

2. Mexico

Kebimbangan keselamatan diketepikan, lebih empat daripada lima ekspatriat mengatakan bahawa membiasakan diri dengan budaya tempatan di Mexico umumnya mudah, dan lebih 90 peratus menghargai keramahan penduduk Mexico.

3. Malta
Menurut responden kajian, Malta adalah destinasi terbaik untuk bekerja di luar negara. Kepuasan kerja secara keseluruhan adalah tinggi, dan dua pertiga daripada responden atau lebih umumnya gembira dengan prospek mereka kerjaya, keseimbangan kerja dan kehidupan, dan jam kerja.

4. Singapura
Sebagai salah satu Harimau Asia, Singapura adalah destinasi yang menarik bagi mereka yang mencari pekerjaan berpendapatan tinggi. Taraf hidup yang sangat baik, kualiti penjagaan kesihatan dan infrastruktur pengangkutan tempatan, dan juga kekurangan halangan bahasa, adalah apa yang kebanyakan rayuan kepada ekspatriat di sini.

5. Luxembourg
Dua pertiga daripada ekspatriat umumnya gembira dengan jaminan pekerjaan mereka di Luxembourg, tetapi prospek kerjaya dan keseimbangan kerja dan kehidupan mereka juga dianggap sebagai campur oleh responden kajian bekerja keras.

6. New Zealand
Majoriti jelas ekspatriat mendapati pilihan percutian terkemuka yang tersedia di New Zealand yang cemerlang. Persekitaran yang menyenangkan dan budaya tempatan santai membuat ekspatriat berasa seperti di rumah sendiri.

7. Thailand
Walaupun persekolahan mahal untuk kanak-kanak ekspatriat, kos umumnya sara hidup yang rendah, penduduk tempatan dan cuaca yang baik adalah beberapa banyak sebab mengapa 87 peratus daripada ekspatriat adalah keseluruhan berpuas hati dengan kehidupan di Thailand.

8. Panama

Ekspatriat di Panama mempertimbangkan kebahagiaan peribadi mereka telah meningkat sejak berpindah di sana. Malah, 14 peratus responden telah memilih untuk berpindah di sana semata-mata untuk kualiti hidup yang lebih baik.

9. Kanada

Empat daripada lima ekspatriat menegaskan keramahan penduduk tempatan ke arah penduduk asing, yang membuat mereka berasa dialu-alukan di Kanada. Banyak ekspatriat juga memuji aktiviti masa lapang yang ada, dan ibu bapa membesarkan anak-anak di Kanada menghargainya sebagai destinasi mesra keluarga dengan memberi kesan positif kepada kehidupan keluarga dan anak-anak mereka kesejahteraan.

10. Australia
Serta iklim yang besar, pemandangan yang indah, dan peluang bercuti banyak, ia adalah sifat yang ramah di Australia yang ekspatriat suka. Empat per lima daripada ekspatriat merasa mudah untuk mendapatkan digunakan untuk "Aussie" budaya dan berasa seperti di rumah turun di bawah.


*Ekspatriat adalah mana-mana orang atau golongan yang hidup di negara-negara lain dimana ianya disebabkan kebolehan serta sumbangannya. Dalam penggunaan biasa, istilah ini sering digunakan dalam konteks 'profesional yang dihantar ke luar negara oleh syarikat-syarikat mereka', berbanding dengan kakitangan tempatan diupah. Dalam erti kata lain, ia disebabkan faktor-faktor sosio-ekonomi kerana profesional atau kemahiran yang tinggi maka ianya diterima oleh sesebuah negara dan termasuk di dalam golongan ekspatriat, manakala buruh manual yang telah berpindah ke negara lain untuk mendapatkan lebih banyak wang mungkin dilabelkan sebagai 'pendatang'. Tidak ada definisi yang khusus ditetapkan dan penggunaannya/maknanya tidak berbeza bergantung keutamaan dan konteks serta individu.
-wikiPedia




Jepang tetap tak tersenarai.
Fav country since i was a kid. Heee.

Angan tu masih ada tapi sekarang lebih kepada menghargai apa yang ada dan 'upgrade' kepada yang lebih baik.. :)



Segala-galanya anugerah,
Dan
Segala-galanya pinjaman & dugaan,
Allah.

Pandanglah dengan hikmah.

Till then, nite people.


;)



0 Orang Terkentut:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels