CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, November 19, 2017

clear proof acne system - Mary Kay Malaysia






Mengapa awak perlu clearproof? Clearproof acne system diformulasi sesuai kulit sensitif dan radang untuk lebih sihat, dan dalam clear proof ada Canadian Willowherb..
Mahu tahu lebih banyak keajaiban bahan tersebut? Cek info dibawah ya :

πŸ’ž Canadian Willowherb merupakan tumbuhan perdu berbunga yang biasa tumbuh di daerah subarctic, merupakan sebutan umum untuk tumbuhan Epilobium Angustifolium.

πŸ’ž Sejak zaman dahulu, penduduk asli Amerika telah menggunakan ekstrak cair dari Canadian Willowherb yang diambil dari bunga, daun dan batangnya untuk berbagai aplikasi seperti menenangkan radang kulit.

πŸ’ž Canadian Willowherb, sangat dikenal sebagai anti oksidan, anti mikroba, anti virus, anti iritasi dan anti inflamasi, serta sebagai analgesik alami sehingga bagus digunakan sebagai bahan cream untuk menyembuhkan jerawat.

πŸ’ž Para ilmuwan membuktikan bahwa Canadian Willowherb bisa mengurang jerawat karena bakteria sampai 99.9% dalam waktu 2 jam. ¹ . Inilah yang membuat Cream Acne Szava boleh membuat jerawatmu segera sembuh, kering dan berkurang peradangannya bahkan untuk sekali pemakaian di malam hari saja.

Mahu wajah bersih daripada jerawat? Tunggu apa lagi? 
Jangan biar jerawat tinggal bekas, buruk nanti!

Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia
#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay 
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#oilfreeeyemakeupremover
#sunprotector
#sunprotectormarykay
#cccream
#marykaycccream
#botanicalevo
#botanicaleffectsevo
#ctpmk
#revealingradiance 
#revealingradiancefacialpeel 
#facialpeel 
#facialpeels
#melacepplusmarykay 
#melacep
#skincaregoals
#ClearProofSkincare 
#clearproofacnesystem

Sunday, November 12, 2017

VCO for Ekzema



Anak anda ada ekzema? 
Sebagai ibu dan bapa mesti anda risau bukan? Yelah anak masih kecil, segala jenis cream dah sapu.. smasih tak berhasil :(. Risau dengan eczema, risau dgn krim kimia yg disapukan ke kulit baby :(

Apa itu ekzema?
Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang sepatutnya. Ini boleh membuatkan kulit bayi anda lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

Apa yang menyebabkan ekzema?
Radang ekzema boleh berlaku jika ada iritasi kulit yang disebabkan oleh kimia, seperti bahan pencuci dalam mandian buih, syampu, serbuk cuci dan pelembut fabrik. Ini diberi nama ekzema sentuhan iaitu mendapat alergi kerana kulit terdedah dgn bahan2 tadi. Kanak-kanak yang menghidapi ekzema atopik boleh mendapat ekzema sentuhan juga, jadi kedua-duanya boleh menyerang serentak.
Ada juga yang mengatakan ekzema berpunca dari susu yang diminum oleh bayi. Masalah ruam tetap akan berlaku sama ada bayi minum susu secara campuran iaitu susu ibu dan susu formula ataupun menyusu badan. Ini kerana berkemungkinan bayi terbabit mengalami alahan kepada susu formula yang diambil juga daripada pemakanan si ibu.

Tahukah anda?
Ekzema amat sulit dihindari kerana bayi akan menggaru dan menyebabkan infeksi hingga boleh mengganggu tidurnya! kasihan anak kita :( ada kanak2 yang sudah sampai keperingkat serius sehingga memerlukan pembedahan kulit.

Kini, melalui pelbagai kajian dan dapatan dari seluruh dunia akhirnya kita menemukan Virgin Coconut Oil yg mempunyai seribu satu khasiat utk dalaman dan luaran tubuh manusia.. bukan sahaja mereka yg muda belia, malah dari seawal baby sehingga menginjak ke usia warga emas juga boleh menggunakannya.

Dengan 100% sumber asli tanpa sebarang bahan tiruan Treenea lahir dengan produk minyak kelapa dara VCO yang lebih tinggi antioksidan.VCO ini telah terbukti membantu anak2 kecil ini bagi mengatasi masalah ruam dan ekzema..

Bagaimana caranya?
Ambil vco liquid Catalyst, titiskan sedikit dalam susu baby.. 3 titik dah cukup.. sehari sekali.. kemudian baki minyak tadi di sapu pada kulit baby. In shaa Allah.. kulit dan alergi ruam tersebut akan semakin pulih. Hasilnya kulit yg semakin cantik dan semakin kuat 'rintangan' terhadap virus, kuman, kulat, alergi dan sebagainya.
Semoga anak kalian cepat sembuh :)



Untuk menempah VCO
whatsapp Aimi

012-4033922


.

Saturday, October 28, 2017

I'll kill my darling


...

KILL YOUR DARLING

Dalam penulisan, sering terjadi sesuatu frasa yang kita anggap paling indah, bernas dan hebat sebenarnya tidak sebegitu dalam realitinya.

Walaupun selalu diingatkan supaya kita melakukan “self editing” tetapi frasa yang kononnya sangat indah itu tidak akan kita buang. Munasabahkan kita membuang sesuatu yang kita sayang?

Justeru, kita perlukan orang lain menyunting tulisan kita. Dan hanya pada ketika itu sahaja frasa “kesayangan” kita dipotong atau diperbaiki.

Kill your darling, itu istilah yang selalu digunakan dalam bidang penulisan. Hasilnya, hasil tulisan kita akan menjadi lebih baik, bernas dan tepat.

Teman, kekadang kehidupan seperti itu juga. Sentiasa ada individu, sikap, pendirian atau pandangan hidup yang kita anggap benar tetapi hakikatnya tidak.

Walaupun kita cuba bermuhasabah, ia tidak akan kelihatan juga sebab ia sudah terlalu dekat dengan diri kita.

Cuba dekatkan sedekat-dekatnya tapak tangan kita ke mata sendiri. Semakin dekat, semakin kecil radius penglihatan kita dan ia menjadi semakin kabur.

Maka begitulah sikap, pandangan dan individu yang terlalu hampir dengan kita... kekadang sudah terlalu hampir hingga kita menjadi “buta” untuk melihatnya.

Boleh jadi dia seorang teman yang rapat. Tetapi dia hakikatnya dia adalah musuh mu yang ketat. Tetapi oleh sebab terlalu sayang, onarnya kabur di mata kita.

Mungkin kerana pandainya dia melayani perasaan dan impian kita, lalu kita letakkan seluruh kepercayaan, padahal dia sedang bersiap sedia mengkhianati kita.

Mungkin ia sebuah buku, yang kita kelek ke sana ke mari. Kita baca berulang kali, lalu pengarangnya kita sanjung dan junjung. Namun hakikatnya, buku itu jauh dari hidayah, tersasar dari taufik Allah.

Sedangkan bertahun-tahun kita sudah berhujah, membuat keputusan dan bertindak atas suluhan buku yang kabur itu.

Mungkin juga dia sebuah organisasi atau syarikat yang kita anggap payung dan pelindung, tetapi sebenarnya ia adalah penyekat karier dan kerjaya kita untuk pergi lebih jauh.

Kita sangkakan ia pelindung dari hujan dan mentari, tetapi rupa-rupanya tidak... ia adalah hijab fikiran dan minda kita untuk melihat horizon peluang dan ruang yang lebih luas dan dalam.

Ah, boleh jadi ia satu amalan, yang kita anggap sangat menyelamatkan. Mungkin juga satu gelar kesolehan, “status ibadah” atau status sosial yang begitu menenteramkan, melegakan, namun tanpa disedari itulah terowong bagi ujub, riyak dan sum’ah mencelah.

Rasa baik, tenteram dan aman yang “dihadiahkan” oleh amal dan gelar itu rupa-rupanya membawa kita ke daerah “rasa tidak atau kurang berdosa” – satu jurang yang paling ditakuti oleh para solihin dan mukminin.

Cari-carilah di mana kecintaan mu yang mungkin membutakan mata hati mu. Belajar dari kesah Nabi Ibrahim AS yang diperintahkan menyembelih kecintaannya Nabi Ismail AS – seorang anak yang soleh, taat dan setia manakan mungkin menjadi hijab cintanya kepada yang Esa?

Namun, Allah menguji Nabi Ibrahim AS, agar mengutamakan cinta Allah daripada yang lain. Siapa sangka Ibrahim yang pernah tega “menyembelih” kebencian pada wajah ratusan berhala, kemudian di perintahkan menyembelih “kecintaan” di wajah anaknya sendiri?

Teman, aku seperti kamu. Kerap dibutakan oleh cinta. Siapakah “Ismail-Ismail” dalam hidup kita? Carilah semua itu di sebalik pendirian, prinsip, gelaran, jawatan, amal, isteri, teman dan segala yang menjadi kesayangan mu.

“Sunting” tulisan hidup mu dengan imbasan dan suluhan doa. Mudah-mudahan Allah akan memberikan kita panduan dan keberanian untuk jadi seperti Ibrahim AS... “Kill your darling” dalam kehidupan!

Sering kita alpa, bahawa yang paling kita cinta itulah kerap menjadi hijab untuk mendapat CINTA. Bukan untuk menimbulkan dikotomi (pertentangan) apalagi dilema) antara cinta manusia dengan cinta Allah... tetapi selalunya begitulah kita teruji.

Lepaskanlah cinta yang kecil untuk mendapat cinta yang lebih besar. Apabila kita mendapat cinta yang besar, cinta yang kecil akan menyerah dengan rela.

Apakah nabi Ibrahim AS kehilangan Ismail yang rela dikorbankannya? Tidak, bila dia “melepaskan” Ismail, Ismail kekal menjadi anak yang dincintainya. Malah dia dikurniakan seekor kibasy yang gemuk sebagai hadiah dan barakah kesediaannya mengorbankan Ismail AS.

Allah mengajar kita supaya “kill your darling” bukan untuk mendera, tetapi begitulah yang dinamakan cinta... sentiasa menagih ujian.

Selepas diuji layaklah seorang hamba mendapat cinta dan CINTA kerana berjaya “mengorbankan” cinta demi CINTA!

(PETIKAN DARI BUKU "DI MANA DIA DI HATI KU")

-Pahrol Mohamad Juoi

Friday, October 20, 2017

Timewise Miracle [Basic Set]


Timewise Miracle [Basic Set] 😍😍😍
.
.
Inilah dua item paling wajib antara yang wajib untuk dimiliki apabila ingin menjaga wajah .
.
Iaitu cleanser dan moisturizer! pencuci dan pelembap sama-sama penting. Tak boleh tanpa satu sama lain. Mereka bagaikan isi dengan kuku. Malas macam mana pun, kena cuci muka dan pakai pelembap tau! .
.
Ni adalah dari set Timewise anti-aging! Best gilaaaaa Nak tau kenapa? Sebab set ni set awet muda, menentang penuaan. Kalau dah menua pun, boleh jadi muda balik😍😍 .
.
Pencucinya pula berfungsi sebagai 3 dalam 1 iaitu mencuci, mengelupas dengan halus (scrub) dan menyegarkan! Memang lepas cuci muka, kulit akan rasa fresh!! Lepas tu wajib pakai moisturizer untuk pelindungan seterusnya. Lepas pakai dalam dua minggu, anda akan rasa kulit makin lembut .
.
Nak cuba? Jom whatsapp Kak Aimi
.
πŸ“ž Aimi 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant .
.
#timewise #marykayskincare #skincaremalaysia #timewiseskincare #marykaymalaysia #marykaybeautyconsultant #kulitcantik #supplemenmalaysia #timewisemiracle #marykayskincare


Saturday, September 16, 2017

Cause am feelin drained.


The time delay in introvert relationships.


Even with the people that I trust and care about, it takes time for me to open up. It can take a lifetime to reveal the depth of who I am. The right people will understand that slowly peeling back the layers of my personality is a privilege.


The poem “Mon Semblable” by Stephen Dunn beautifully expresses the merits of “holding some back”:

Anonymous among strangers
I look for those
with hidden wings,
and for scars
that those who once had wings
can’t hide.
Though I know it’s unfair,
I reveal myself
one mask at a time.
Does this appeal to you,
such slow disclosures,
a lifetime perhaps
of almost knowing one another?
I would hope you, too,
would hold something back




I require periodic alone-time 
in order to function properly.



Skin Consultation - Mary Kay Malaysia



One of my regular customer... Start dengan set treatment, skin makin improve dan cantik... 😍
Dah upgrade kepada Timewise ~ Melacep. Yeayy! πŸ’ƒ Awak cantik, saya happy. πŸ™ˆ 😍 #marykayaimifeedback

Jom order #MaryKay dengan Kak Aimi, nak tanya pasal peluang kerjaya sebagai Beauty Consultant Mary Kay dan masalah skin awak boleh whatsapp ya? Kak Aimi akan tolong pilihkan dan advise siri mana yang sesuai untuk awak, setiap kulit kita berbeza dan history tak sama. Bukan hentam pakai saja. NO. πŸ™…

Pm for consultation : .
.
πŸ“² 012-4033922 Aimi
πŸ‘‘ Marykay Beauty Consultant

#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay 
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#agenmarykay
#stokismarykay

Thursday, September 14, 2017

Mint Bliss - Mary Kay



Mint Bliss - Mary Kay.

Awak pernah selalu penat kaki tak?
Seharian berdiri, bekerja ...☺️πŸ€”
.
Lagi-lagi yang bawa kereta especially yg manual car macam bee..aduyaii lenguhnya bila kena hadap jem..😭
.
Mary Kay ada 1 produk khas untuk penjagaan kaki yang khas utk mengatasi masalah kaki lenguh penat ..
.
Ramuan khas yang sangat best dan berkhasiat pada kaki anda..✨✨✨
.
✅Rosemary Leaf Extract 
antioksida yang sangat tinggi untuk pertumbuhan sel kulit yang sihat ,berseri dan lembut. Ia juga membantu membuang radikal bebas pada kulit yang rosak akibat seharian dengan persekitaran.
.
❄️☃️mempunyai soothing agent(agen penyejuk) untuk bagi rasa kulit dia bahagian kaki dan betis nyaman,sejuk ,selesa dan hilang penat kaki awak!!πŸ‘£πŸ˜πŸ’ƒπŸΌ
.
✅Mempunyai bahan dari sumber tumbuhan yang bagi kesan toning pada kaki sekaligus menjadikan kulit nampak anjal dan berseriπŸ‘£✅πŸ’ƒπŸΌ
.
✅mempunyai juga bahan dari sumber tumbuhan dan botani untuk meningkatkan tahap lembapan pada kulit kaki n betis.
.
Sangat best dan sejuk je bila pakai... Jom berspa di rumah saje..
Nak pedicure dah boleh buat di rumah..
Nak berspa kaki pun bole di rumah..
Dengan Mary Kay..penjagaan dari muka hingga ke kaki ..
.

Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

#beautyconsultant #produkkaki #krimkaki #mintblissmarykay #bazaarpaknil #skincare #produkkulit #bazaarmalaysia #produkcerah

Wednesday, September 13, 2017

Deep-Cleansing Charcoal Mask - Mary Kay



Menikmati kulit yang jernih dan bersih dengan ahli baru bagi Clear Proof Acne System. Masker arang ini dapat membersihkan kulit secara mendalam, mengurangkan kilat pada wajah dengan segera serta mengandungi kompleks 
ekstrak botani yang dapat membersih kulit dan memulih keserian wajah. *SAINS DI SEBALIK PRODUK:* 

1. Arang Aktif: Apabila arang melalui proses pemanasan yang khas, arang menjadi bahan aktif dan mempunyai 
lebih banyak liang. Arang aktif terkenal dengan keupayaannya yang dapat meresap bendasing yang lebih berat daripadanya sehingga dua kali ganda. Kuasa arang aktif dapat membersihkan pori-pori, meninggalkan kulit 
rasa bersih. Sebagai hasilnya, wajah anda tampil lebih bersih dan sihat, dan mengurangkan tampilan pori-pori. 

2. Tanah Liat Kaolin dan Bentonit: Kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai masalah kulit akan mengeluarkan lebih minyak pada wajah berbanding dengan orang biasa. Kulit juga berminyak disebabkan penukaran cuaca atau faktor–faktor lain. Oleh sedemkian, pengeluaran minyak berlebihan pada muka adalah satu masalah biasa. Dirumuskan dengan kuasa tanah liat Kaolin dan Bentonit, masker ini dapat menarik minyak lebihan dengan segera dan mengurangkan kilat muka. 

3. Ekstrak Bebuas dan Kacang Boston: Clear Proof Deep-Cleansing Charcoal Mask mengandungi ekstrak Bebuas dan Kacang Boston yang dibukti bahawa dapat menambahbaikan tampilan warna kulit yang tidak sekata. 
Dengan mengabungkan dua ekstrak tersebut, kombinasi yang hebat ini dapat mengurangkan tampilan cela dan memulihkan keserian kulit. Tambahan pula, semasa ujian in-vitro, setiap ekstrak botani ini dibukti dapat menenangkan kulit. 

*ARAHAN APLIKASI:* Guna masker 2 atau 3 kali setiap minggu selepas langkah membersih muka. Sapu secara rata pada kulit yang bersih. Tinggalkannya selama 10 sehingga 20 minit. Cuci dengan air, dan lap muka. 



Deep cleansing charcoal mask on Forbes. 😱
πŸ‘πŸ‘πŸ‘


#teamMK

Clear Proof Deep-Cleansing Charcoal Mask adalah suplemen hebat bagi Clear Proof Acne System.

Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay 
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#agenmar

Clear Proof Acne System - Mary Kay



🌻 NEW MARY KAY CLEAR PROOF ACNE SYSTEM 🌻
.
Okay jom tgk apa yang best dengan skincare baru Mary Kay nii ☛
.
✔merencatkan kitaran jerawat
✔cegah jerawat bakal wujud
✔kurangkan minyak dan elak sel kulit mati terkumpul
✔kawal minyak kat muka kita
.
🌺 Gel Pembersih :
☛ Perlahan-lahan menghilangkan kotoran, minyak pada kulit dan merawat kulit kusam
.
🌺 Deep Cleansing Charcoal Mask :
☛ Masker arang tiga tindakan
Bertindak seperti magnet utk membersih liang pori secara mendalam
.
🌺 Toner Control Blemish :
☛ Membantu mengelupaskan sel kulit mati pada permukaan kulit dan membantu membersihkan pori-pori.
.
🌺 Acne Treatment Gel/ gel rawatan jerawat :
☛ Membantu membersihkan jerawat dengan cepat sambil membantu menghalang jerawat baru
terbentuk
.
🌺 Pore Purifying Serum/Serum Pembersih Pori :
☛ Serum mengandungi 2% Asid salicylic dan bertindak seperti exfoliant untuk membantu mengawal liang-liang pori supaya tidak tersumbat.
.
🌺 Pelembap tanpa minyak :
☛ Menambah semula kelembapan
☛ Menyediakan penghidratan yang seimbang
☛ Menenangkan Kulit daripada iritasi
.
Ada yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang Mary Kay Clearproof Acne System ? ?

Sebarang Pertanyaan Boleh PM, Saya Sedia Membantu anda untuk Mensihatkan & Mencantikkan Kulit Wajah Anda 😘

πŸ“² 012-4033922 | Aimi, MKBC

CC Cream - Mary Kay



CC CREAM MARYKAY YANG SANGAT BEST!

Anatara kelebihan CC Cream ni:

1. CC Cream utk yg mahukan litupan ringan (light coverage),
2. CC Cream ada SPF15,
3. CC Cream lebih sesuai utk yg berkulit kering n normal, tidak berapa sesuai utk yg oily skin.
4. CC Cream ada fungsi melembapkan kulit,
5. CC Cream ada 4 shades shj
6. Kedua2 CC Cream mempunyai ciri2 anti penuaan, boleh menutupi cela, buildable coverage, tidak menutupi pori (non comodogenic) so kulit still boleh bernafas dgn baik.
7. Boleh di-top up dgn Mineral Powder atau Translucent Powder untuk flawless finish.

Perlukan rujukan berkenaan wajah atau nak tanya skincare dan kosmetik mana yang terbaik untuk skin anda? Peluang kerjaya dengan MaryKay? Jom wasap² dengan Kak Aimi. 😘
.
.
Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia
#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#agenmarykay
#stokismarykay

Monday, September 11, 2017

Skinvigorate Cleansing Brush - Mary Kay



Skinvigorate Cleansing Brush
.
Wajib dimiliki semua kerana kelebihannya yang sgt berbaloi tau!
.
Skinvigorate ni: 
1. Menanggalkan kotoran dan mekap 85% lebih bersih dari menggunakan jari jemari anda.

2. Urutan 400 putaran seminit bukan saja membantu menanggalkan sel kulit mati di wajah tetapi juga memberi urutan pada wajah.

3. Ia sangat kecil, ringan, hanya menggunakan 2 bateri AA dan kalis air. Bulu berusnya juga sangat halus dan lembut. Dan kehalusan bulu berusnya membolehkan pori-pori dibersihkan dan hasilnya, regimen penjagaan wajah seterusnya mudah meresap ke dalam kulit dan dapat memberi kesan yang maksimum. Wajah akan kelihatan lebih bersih, sihat dan berseri.

4. Menjimatkan penggunaan pencuci wajah anda. Dan skinvigorate sesuai digunakan walau dengan pencuci jenama apa sekalipun.

5. Lengkap dengan 2 bateri AA dan 2 berus yang boleh bertahan sehingga 6 bulan. Berusnya boleh dibeli secara berasingan selepas 6 bulan dan paling penting, ada jaminan kepuasan pelanggan selama 30 hari.



Dengan skinvigorate cleansing brush, anda berpeluang mencuci wajah seperti di spa. Bila-bila masa dan dimana mana. Ready stok kat Kak Aimi tau! 😍😍😍 
.

Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay 
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#oilfreeeyemakeupremover
#skinvigorate
#skinvigoratebrush

Timewise Moisture Renewing Softener - Mary Kay



Moisture Renewing softener timewise yang paling saya suka!!! .
.
Bila pakai kulit terasa sangat fresh, kulit jadi lembut macam span. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„..Yang penting softener ni takda alchohol ye....πŸ˜‰πŸ˜‰..dan ia juga bertindak sebagai supplement kulit kepada regimen skincare kita .
.
APA KELEBIHAN SOFTENER NI? .
.
1. Bantu kurangkan keketaraan pori .
.
2. Kulit berasa lebih lembut, subur, halus and licin gila .
.
3. Bagi kelembapan cepat dan tahan lama kat kulit. Bila kulit hidrat, dia tak kering. Bila tak kering, susah nak nampak kedut so nampak muda dari umur sebenar .
.
4. Untuk pastikan kulit bersedia untuk penyerapan nutrien dari skincare seterusnya .
.
1 botol ni boleh tahan sehingga 5 bulan ke atas..sangat jimat dan berbaloi.😍 .
.
Rugi sangat tak grab softener timewise ni jom whatsapp Kak Aimi tau!😘
.
☎ 012-4033922 | Aimi
Beauty Consultant Mary Kay

#moisturerenewingsoftener
#marykaysoftener
#timewisesoftener
#marykaytimewisesoftener

Oil-Free Hydrating Gel - Mary Kay Malaysia



Oil free hydrating gel atau nama glamornya #OFHG 😘 .
.
πŸ‘‰ Ini MOISTURIZER anda yang terbaik!
πŸ‘‰Ia adalah sejenis moisturizer tapi termasuk jgk dalam category supplement.
πŸ‘‰Oil free hydrating gel sesuai digunakan utk orang yang kulit COMBINATION TO OILY.. . .

Jom kita go through satu-satu.😱😱 Apa kegunaan & manfaat OFHG ni?
.
✔Texture gel yang sangat ringan & cepat meresap
✔ Melembapkan kulit tanpa membuatkan kulit berminyak
✔ Dpt mengawal pengeluaran minyak y berlebihan pd wajah ✔ blh dijadikan sebagai Make-up Base supaya foundation dan bedak lebih tahan lama
✔ Sebagai cooling gel lepas berjemur kat matahari sebab dia juga sejuk!
✔ Membantu pertumbuhan sel kulit baru yg sihat
✔ Meredakan kulit yang pernah mengalami pengelupasan dan rosak akibat produk yang mengandungi Mercury & Hydroquinone



For skin consultation, WA
.
.

Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#agefightingmoisturizer
#marykaycccream
#oilfreehydratinggel

Saturday, September 9, 2017

Botanical Effects mask - Mary Kay Malaysia





Pretty girls choose Botanical Effects! ❤😍
Kenapa kita perlu pakai mask? Mask untuk exfoliate kulit kita, dapat mengecutkan jerawat dan juga membantu membersihkan kulit kita. Mask ni hanya perlu pakai selama 10-15minit sahaja selepas kita mencuci muka. Selepas itu, kita bilas dengan air suam. Kenapa air suam? Sebab selepas kita cuci, kita akan apply Softener dan Moisturiser. Jadi, kulit kita dapat absorb dengan lebih baik setelah membasuh dengan air suam tadi. Sel kulit mati akan menyebabkan kulit muka kelihatan kusam. Botanical Effects Mask sangat berkesan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, blackheads/whiteheads pada kulit anda πŸ‘
.
Kulit akan kelihatan lebih cerah, lembut dan segar.

Awak belum ada mask? Bahaya tu, cecepat whatsapp Kak Aimi to place order.πŸ‘‡
. . .
.
πŸ’• Aimi 
Independent Beauty Consultant
012-4033922

Perlukan rujukan berkenaan wajah atau nak tanya skincare mana yg terbaik untuk skin anda? Peluang kerjaya dengan MaryKay? Jom wasap² dengan Kak Aimi. 😘



#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay 
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#botanicaleffectsmask
#maskermarykay
#maskerbotanicaleffects


Friday, July 14, 2017

Botanical Effects - Mary Kay



Salah satu produk terlaris dalam Mary Kay ialah Botanical Effects Skincare. Ianya adalah skincare yang mudah dan sesuai untuk customized skincare yg mengikut keperluan kulit yg berbeza.
BE dipadatkan dengan element botanical kompleks seperti silymarin (milk thistle) dan Luo Han Guo (dikenali sebagai Longetivity Fruit) yang merupakan sumber antioksidan yang tinggi/berkuasa. Malah, ia tidak mengandungi bahan dye syntethic, tanpa wangian serta sesuai untuk kulit yang sensitif.

BE didatangkan dalam 3 jenis utk kesesuaian kulit iaitu Formula Dry, Normal dan Oily. Kita boleh menggabungkan ketiga2 jenis formula ini utk menyesuaikan dgn keperluan kulit. Kerana setiap orang mempunyai keadaan dan jenis kulit yang berbeza.



Sila lihat di bawah:-

Formula 1 : Dry Skin
- ekstrak Flaxseed yg kaya dgn sumber Omega-3 utk menyuburkan kulit
- ekstrak Sea Kelp untuk pelembapan kulit

Formula 2 : Normal Skin
- ekstrak Frangipani Flower untuk melindungi dari serangan radikal bebas di persekitaran
- ekstrak Water Lily pula untuk menggalakkan kesihatan kulit yang seimbang

Formula 3 : Oily Skin
- ekstrak Kanuka (White Tea Tree) untuk fungsi pembersihan menyeluruh
- ekstrak Guava (Jambu Baru) yg kaya dgn salicylic acid untuk rawatan untuk kulit berjerawat, acne

Ada 4 item dalam regimen BE ini:-
(1) Pencuci / Cleanser 3 dalam 1
(2) Mask
(3) Freshener
(4) Hydrate / Moisturizer

Set ini boleh bertahan sehingga 5 atau 6 bulan penggunaan secara konsistent dengan kos yg rendah dan berpatutan.
Untuk pengguna yang berumur 25 tahun ke bawah (kulit muda dan belum matang) dan pengguna yg mempunyai masalah kulit yg memerlukan perhatian, disarankan untuk mencuba Botanical Effects skincare untuk rutin penjagaan wajah harian mereka. .
.
Perlukan rujukan berkenaan wajah atau nak tanya skincare mana yg terbaik untuk skin anda? Jom wasap² dengan Kak Aimi. 😘
.
.
Aimi. πŸ‘‘
πŸ“² 012-4033922
Mary Kay Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia
#marykaybeautyconsultant
#marykaymalaysia
#marykay
#marykaytimewise
#timewise
#marykayuser
#beautyconsultantmarykay
#discoverwhatyoulove
#botanicaleffects
#oilfreeeyemakeupremover
#sunprotector
#sunprotectormarykay
#cccream
#marykaycccream

Saturday, July 8, 2017

Bagaimana nak jadi ahli Mary Kay?



  • PENDAFTARAN BEAUTY CONSULTANT MARY KAY


Assalammualaikum?!

Ramai yang bertanya kepada saya BAGAIMANA INGIN MENJADI AHLI MARY KAY?

Jawapan saya : Di Marykay kami digelar PERUNDING KECANTIKAN BEBAS dimana kami bukan ahli/agen/dropship menjual barang semata mata.

Mulakan perniagaan dalam bidang kecantikan anda dengan perlu mendaftar dengan modal yang sangat rendah dan disediakan Starter Kit serta anda di galakkan untung menghadiri Essential Step to Reach Sucess (ESRS).

Dengan membayar RM200 anda layak menerima starter kit yang bernilai RM600, best kan?




Ni lah beg starter kit :) .. Cantikkan...dan sangat berbaloi..


Di dalam Starter Kit mengandungi items berikut:-

1) STARTER KIT PERMULAAN (SET PENUAAN-timewise) 

* TimeWise 3 in 1 Cleanser (Normal /Dry)
* TimeWise Moisturiser (Normal /Dry)
* TimeWise Matte-Wear Liquid Foundation -Ivory 5
* TimeWise Matte-Wear Liquid Foundation -Beige 3
* TimeWise Cleanser / Moisturiser Sample- pk/6 (normal/dry)
* TimeWise Day SPF35/Night Solution Sample- pk/6
* Marykay Creme Lipstick - Shell Sample - pk/6
* Botanical Effect Mask F2 Normal Sachet - pk/6
* Black Mirrors (3 pcs)
* Facial Tools - Disposal  Facial Cloth (pack/30pcs)
* Facial Tools - Disposal Mixing Tray (pack/30pcs)
* Timewise Flipchart
* Business Basic & Personal Beauty Profile
* Manual & Product Guide
* NEW! CD Start Something Beautiful
* NEW! Magazine Start Something Beautiful


ATAU,



1) STARTER KIT PERMULAAN (SET BOTANICAL) 


* Botanical Effect F2 Cleanse (Normal)
* Botanical Effect F2 Freshen (Normal)
* Botanical Effect F2 Hydrate (Normal)
* Botanical Effect F2 Masker (Normal)
* Marykay CC Cream SPF 15 - Light-Medium
* Marykay CC Cream SPF 15 - Medium-Deep
* Marykay Nourishine Lipgloss - Pink Parfait
* Black Mirrors (3 pcs)
* Facial Tools - Disposal  Facial Cloth (pack/30pcs)
* Facial Tools - Disposal Mixing Tray (pack/30pcs)
* Timewise Flipchart
* Business Basic & Personal Beauty Profile
* Manual & Product Guide
* NEW! CD Start Something Beautiful
* NEW! Magazine Start Something Beautiful


NAK TAHU APA BENEFIT YANG ANDA BOLEH DAPAT????


1. Sekiranya achieve points, anda boleh beli product dengan harga diskaun. Di mana anda boleh mendapat keuntungan runcit (??%-??%)

2. Monthly Ordering Bonus (MOB) yang merupakan FREE GIFT  berupa produk percuma dari Mary Kay.

3. New Consultant Bonus Program (NCB) iaitu satu program konsisten untuk perunding kecantikan baru selama 150 hari. Anda akan menikmati produk bonus secara percuma.

4. Ladder of Success Program (LOS). Merupakan program insentif yg direka untuk menggalakkan semua BC mencapai matlamat jualan peribadi secara konsisten. Merupakan FREE GIFT dari Mary Kay spt Hadiah Ekslusif

5. Team Building Program. FREE GIFT dari Mary Kay sekiranya anda recruit new members.

6. Hostess Program iaitu menarik pelanggan anda ke Program Tuan Rumah Mary Kay dan mereka boleh mendapat FREE Mary Kay Hostess Gifts or products.

7. Free education dimana anda berpeluang memasuki RED JACKET UNIVERSITY (RJU) dan di hargai pada hari Convocation

7. Free education di dalam dan di luar negara.

8. Overseas trip yang ditaja sepenuhnya.

9. Commission from our recruitment.

10. Recognition & hadiah2 menarik dr company.


11. Hadiah sekecil sebentuk Cincin berlian sehingga sebesar kereta Toyota Camry (Pink Car)


Hadiri Kelas New Consultant Orientation. Anda akan menerima Pin Mary Kay selepas hadiri kelas ini.
Minggu Kedua : Anda di sarankan menghadiri Kursus Asas Perunding Kecantikan dalam masa 1-90 hari dari tarikh pendaftaran. Banyak faedah yang anda akan dapat. DapatkanVoucher RM 200, Free Lipstick, Pin, Planner dan yang penting SIJIL SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN
Observe Skin Care Class yang di anjurkan untuk mempelajari tentang cara mengendali kelas kecantikan anda sendiri.
Pastikan anda aktif dengan membuat pembelian pada bulan yang sama untuk mendapatkan extra bonus.

Kelas bimbingan dan latihan di sediakan dari masa ke semasa. Anda perlu hadir untuk memantapkan skill dan pembangunan diri.


ringkasan.
Faedah dan kelebihan menjadi ahli (Perunding Kecantikan) Mary Kay :


  • Untung runcit
  • Promosi bulanan yang mana ada % less atau free gift
  • Majalah Applause setiap bulan terus ke alamat anda
  • First online ordering free gift
  • New Consultant Bonus (NCB) sehingga 4 bulan berturut-turut.
  • Monthly Ordering Bonus (MOB)
  • Komisen recruit
  • Penghargaan di reco nite, Career Conference atau Seminar Conference (naik stage, Special Luncheon dan lain-lain)
  • Hadiri Red Jacket Unirversity dan graduate.
  • Cincin berlian Court of Sharing dan Court of Sales


Banyak lagi faedah menarik yang di tawarkan dari masa ke semasa. Jangan tak percaya! Anda juga berpeluang melancong dan belajar di peringkat antarabangsa secara PERCUMA. Godek-Godek Blog saya atau Facebook dan lihat sendiri peluang yang Mary Kay telah berikan kepada saya.
Ikhlas perkongsian dari saya,

Aimi Amiza
Perunding Kecantikan Bebas,
MaryKay Malaysia

Boleh hubungi saya untuk menjadi Beauty Consultant Mary Kay,
012-4033922

Friday, April 21, 2017

Mary Kay - MelaCEP Plus+

MelaCEP Plus+™ Foaming Cleanser
100 ml

This gentle, purifying foam effectively lifts away impurities without stripping skin. Formulated with the exclusive MelaCEP Plus+™ Luminous Complex, it brightens dull skin and improves the look of uneven skin.

Effectively lifts away impurities.
Prepares skin for the next skin care step.
Skin feels soft and smooth.
Brightens dull skin.

Busa lembut, membersihkan berkesan mengangkat kekotoran tanpa kulit pelucutan. Diformulakan dengan eksklusif MelaCEP Plus + ™ Complex bercahaya, ia mencerahkan kulit kusam dan memperbaiki rupa kulit tidak sekata.

Berkesan mengangkat kekotoran.
Menyediakan kulit untuk langkah penjagaan kulit seterusnya.
Kulit terasa lembut dan licin.
Mencerahkan kulit kusam.




MelaCEP Plus+™ Mask
85 g
This creamy mask refines the skin surface for a more luminous complexion. Infused with the exclusive MelaCEP Plus+™ Luminous Complex, it provides overall brightening while leaving skin softer, smoother and more radiant.

- Immediately leaves skin luminous.
- Instantly leaves skin feeling moisturized.
- Evens out the look of skin.
- Skin feels soft, smooth and purified.

.

Ini topeng mask menapis permukaan kulit untuk kulit yang cantik berseri. Diselitkan dengan MelaCEP Plus eksklusif + ™ Complex bercahaya, ia menyediakan mencerahkan keseluruhan manakala meninggalkan kulit lebih lembut, licin dan lebih berseri.

-Dengan serta-merta menjadikan kulit bercahaya.
- Serta-merta daun perasaan kulit lembap.
- Menyeimbangkan rupa kulit.
- Kulit terasa lembut, licin dan suci.





MelaCEP Plus+™ Freshener

This brightening, softening lotion, formulated with the exclusive MelaCEP Plus+™ Luminous Complex, leaves skin supple and radiant.

- Skin feels toned and refreshed.
- Quickly provides noticeably brighter skin.
- Skin appears to glow from within.

.

Losyen mencerah dan melembabkan ini yang dikomposisikan dengan MelaCEP Plus eksklusif + ™ Complex bercahaya, menjadikan kulit lembut dan berseri.

- Kulit terasa tona dan segar.
- Cepat menyediakan kulit nyata lebih cerah.
- Kulit kelihatan bercahaya dari dalam.






100 ml
MelaCEP Plus+™ Ultimate Cream
30 ml

Pamper your skin with this lightweight yet moisturizing Infuses skin with the exclusive MelaCEP Plus+™ Luminous Complex and carefully selected ingredients to significantly improve the brightness of skin. Leaves skin looking luminous and even-toned. Moisturizes skin day and night when applied twice a day.

- Provides immediate moisturization.
- 79% of women showed improvement in skin brightness.†
- 90% of women showed improvement in skin texture.†
- Melts into skin and absorbs quickly.
- Quickly enhances skin's luminosity.


.

Manjakan kulit anda dengan lagi melembapkan Infuses kulit ini ringan dengan MelaCEP Plus eksklusif + ™ bahan-bahan Complex dan dipilih dengan teliti bercahaya dalam meningkatkan kecerahan kulit. Meninggalkan kulit kelihatan bercahaya dan juga nada. Melembapkan kulit hari dan malam apabila digunakan dua kali sehari.

- Menyediakan pelembapan serta-merta.
- 79% wanita menunjukkan peningkatan dalam kecerahan kulit. †
- 90% wanita menunjukkan peningkatan dalam tekstur kulit. †
- Cair ke dalam kulit dan menyerap dengan cepat.
- Cepat meningkatkan kilauan kulit.





MelaCEP Plus+™ Ultimate Serum
30 ml

With our exclusive MelaCEP Plus+™ Luminous Complex, this serum diminishes the appearance of hyperpigmentation, improves the appearance of skin discoloration and leaves skin looking more even-toned. Your skin will appear translucent, luminous and flawless.

- Delivers brightening benefits immediately and over time.
- Helps skin regain and maintain clarity.
- Significantly improves the look of skin brightness, texture and dark spots.*

.

Dengan eksklusif kami MelaCEP Plus + ™ Complex bercahaya, serum ini mengurangkan penampilan hyperpigmentation, memperbaiki penampilan perubahan warna kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih ketara tona. Kulit anda akan kelihatan lut, bercahaya dan sempurna.

- Mencerahkan serta-merta dan dari masa ke masa.
- Membantu kulit mengembalikan dan mengekalkan kelembapan.
- Ketara meningkatkan rupa kecerahan kulit, tekstur dan bintik-bintik hitam. 

,

Your Mary Kay Beauty Consultant, 
AIMI
012 - 4033922
(whatsapp me for consultation)

Friday, April 14, 2017

MelaCEP Plus+ (rawat kulit berjeragat)

MASALAH KULIT JERAGAT
Aduh JERAGAT
.
Mana tidak nya.. warna nya gelap.. dah la gelap dia patch2 pulak.. lepas tu blh pulak dia beranak pinak. Dah beranak pinak dia kadang2 terasa timbul pulak....
Apa yang kita kena tau dan penting untuk tahu adalah..
a) Jeragat terjadi sebab:
       - tersalah guna product.
       - tidak menjaga atau memberi perlindungan
         Kepada kulit
       - faktor usia
       - faktor kehamilan, gaya hidup, hormone
b) Jeragat TIDAK BOLEH di hilangkan..  di ulang...Jeragat tak akan blh di hilangkan. Tetapi jeragat boleh di pudarkan warna nya sehingga kita nampak ianya seperti tiada
.
Habis tu mcmana nak buat? Akak nak pudarkan jeragat ni... Blh ke?
.




Mesti la blh... Dengan menggunakan MELACEP ULTIMATE SERUM ini Secara tak langsung dpt membantu utk mencerahkan warna jeragat Dan dpt membantu mengecilkan melanocytes drpd Terus tumbuh Dan membiak..
.
Nak try Dan tgk.. nak rasa.. blh je.. kita set appnt kita Cuba.. Dan shida akan bg free consultation utk kulit anda Dan apa yg terbaik utk anda...


Mary Kay Beauty Consultant
AIMI
012 - 4033922

Tuesday, March 28, 2017

24 Pesanan Dr Hamid Arshat ini dikongsi lebih 7000 orang dalam sejam!

Ψ¨ِΨ³ْΩ…ِ Ψ§Ω„Ω„Ω‡ِ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­ْΩ…ٰΩ†ِ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­ِيْΩ…ِ


( Perkongsian oleh Dr Hamid Arshad )

PESANAN KEPADA WANITA DAN PESAKIT-PESAKIT SAYA

1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang bolih menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.

2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.

3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti caragaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaa dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengtahuan.

5. Maksud hadis – pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar. Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.

6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilehan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidret. Juga makanan yang munkin mengandungi toksin sebab diawet, diperoses, ditambaj perisa serta disimpan dalam tin. Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar – bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut. Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)

7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Konyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik konyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.

8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan. Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.

9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum juz buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah juz buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong. Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum juz cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.

10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah bail untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.

11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan diboktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah – sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.

12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu. Ketandusan hormon estrogen ketika menopos bolih beri kesan negatif kepada kesihatan. Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan bolih dijadikan gantian. Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.

13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia bolih timbul dimana2 saja. Tetapi kita bolih tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.

14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah – solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.

15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ‘ qada’ dan kadar Allah ‘

16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan caragaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh – berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga. Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar.

17. Lakukan ‘deep breathing exercise’ dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer. Duduk dikursi, pusingkan menghadap kebelakang atau kesudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanalla dan lafaz istigfar. Ulang beberapa kali selama 5 – 7 minit. Kaedah ini bolih meningkan bekalan oksijen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.

18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.

19. Buat ujian ‘pap smear’ khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.

20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.

21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut. Sila hubungi YJN untuk dapat temu janti buat scan peranakkan. http://www.jabalnur.net/376648669

22. Amalkan makan multivitamins (saperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian.Makanan harian kita tidak dapat menampong keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisyu dan organ penting dalam tubuh badan.Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.

23. Supplements. Makanan-makanan tambahan yang mengandungi berbagai unsor saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran. Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.

24. Jangan tanya saya ‘Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin” Tanya saya ‘Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?’ Pertanyaan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.

Semoga Allah berkati hidup kita dengan keteguhan iman, kesihatan badan dan murah rezeki yang halal. Serta kejayaan dan kebahagian hidup didunia dan akhirat. Aamin





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

National Geographic POD

Labels